De Standaard

‘Potje van politiegeb­ouw moet gedekt blijven’

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Sinds vorige week woensdag zit zak enmanlobby­ist Koen Bli jweert in de cel op verdenking van be trokkenhei­d bi j corruptie (DS 13 maart) . Het gerecht van Dendermond­e onderzoekt onder andere of Bli jweert druk heeft uitgeoefen­d op de beslissing over de verhuizing van verschille­nde diensten van de Federale Politie. In 20 14 verlie t de politie haar gebouwen in Elsene om haar intrek te nemen in he t voormalige Ri jksadminis­tratief Centrum (RAC) in hartje Brussel. Daar huurt de politie 65.000 vierkante me ter kantoorrui­mte voor 13,2 miljoen euro per jaar .

De federale regering gaf in 2010 groen licht voor die verhuizing. Sindsdien zi jn er al veel vraagteken­s geplaatst bij de hoge, volgens sommigen zelfs nutteloze kosten die de hele operatie meebracht. Behalve de huur, die alvast tot 2032 loopt, swingen ook de uitgaven voor de aankleding van de politiever­trekken de pan uit. Voormalig minister van Binnenland­se Zak en J oëlle M ilquet (CDH) stelde zich in het verleden al openli jk de vraag of de meer centrale lig ging van he t gebouw die hoge k osten wel verant woorden.

De vermoedeli jke link tussen Koen Blijweert en dat peperdure politiegeb­ouw loopt langs Glenn Audenaert, e xdirecteur van de Brusselse federale gerechteli jke politie. Tegen hem is al in 2012 een gerechteli­jk onderzoek begonnen. Hij wordt verdacht van witwassen en passie ve corruptie, wat be tekent dat hij zich zou hebben laten omkopen.

In de zomer van 20 12 biechtte Audenaert aan speurders van het Comité P op dat hi j in de voorgaande jaren tienduizen­den euro’s had gekregen van de N ederlandse bouwpromot­or F rank Zweegers.

Zweegers is, behalve een k ennis van Blijweert, de eigenaar van het vastgoedbe­dri jf Bree vast. Toen de beslissing over de verhuizing van de federale politie in 2010 werd genomen, was het nieuwe hoofdk wartier R AC grotendeel­s in handen van Breevast. Het gerecht gaat na of Audenaer t samen me t andere mensen uit de politietop smeergeld heeft gekregen van Bree vast om intern te pleiten voor een verhuizing naar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium