De Standaard

Groeiplan moet nieuwe Jordy’s voorkomen

Je eigen boontjes doppen na een traject in de jeugdhulp is niet gemakkelij­k. De Vlaamse overheid wil meer mogelijkhe­den scheppen om de hulp langer te laten lopen, zelfs tot 25 jaar.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL BRUSSEL |

Nu al mak en zo ’n 1.250 jongeren gebruik van voortgezet­te jeugdhulp, na hun 18de verjaardag. J ongeren moe ten daar zelf om vragen, maar dat is net wat velen nie t doen. Uitzonderl­ijk leidt dat tot drama’s, zoals in het geval van Jordy, die dakloos werd en omkwam van de honger en de kou (DS 17 december 2016).

Ook andere jongeren stuiten na enige tijd op de vaststelli­ng dat het niet makkelijk is als je plots alles zelf moet doen en geen familie of netwerk hebt om op terug te vallen. Een anonieme jongere getuigt daarover in het boek Sur ma route van Cachet vzw, een lotgenoten­vereniging voor jongvolwas­senen na de jeugdhulp: Naar‘ school gaan en eten maken: dat lukte mij wel. Mijne frank begon pas te vallen na een paar maanden, toen ik bedacht: waar ga ik met Kerstmis naartoe?’

Een andere jongvolwas­sene vertelt over de eenzaamhei­d van het leven in een kleine studio: ‘Ik ben depressief gekomen omdat ik altijd maar alleen was (…). In ’ t begin is dat allemaal ik weet niet hoe plezant, maar op den duur weet je niet meer hoe en wat je moet doen. Ja, dat is voor mij een serieuze opdonder geweest.’

Samen op kot

De Vlaamse overheid wil daar nu een beter antwoord op formuleren. De V laamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het agentschap J ongerenwel­zijn scharen zich achter een concept- nota inzak e voor tgezette jeugdhulp. De tekst wordt nu voorgelegd aan he t brede werkveld.

De ambitie is om de jeugdhulp op termijn te laten doorlopen tot 25 jaar indien nodig. Dit zou mogelijk worden in alle vormen van jeugdhulp: ook in pleegzorg , begeleid zelfstandi­g wonen, kamer - training en de thuisbegel­eiding .

Daarboveno­p wijst de conceptnot­a op een grote nood aan innovatiev­e verbli jfsvormen: kleine wooneenhed­en waar een beperkt aantal jongeren samenle ven onder een flexibel en aangepast toezicht. Mogelijk ook begeleid door vrijwillig­ers. Een bee tje zoals ‘ op kot’ gaan, onder het toeziend oog van de kotmadam.

Een ander nieuw idee zijn laagdrempe­lige ontmoe tingshuize­n voor jongvolwas­senen in elk e lokale gemeenscha­p. V oor beide voorstelle­n is e xtra geld nodig .

Groeiplan

Maatregele­n die nu al getroffen kunnen worden: voor elke jongere die 16 is geworden en die langdurig in een voorzienin­g of in de jeugdhulp woont, moet een groeiplan worden opgemaakt. Een plan op maat, waarin de ondersteun­ingsbehoef­te van de jongere wordt beschre ven, zi jn plannen voor de toek omst en de mensen die hem daarbi j kunnen helpen. Kort voor de 18de ver jaardag zitten al deze mensen samen rond de tafel om de overgang concree t te maken.

In complexe situaties, me t erg moeilijke jongeren, kan de jeugdhulp een rondetafel bijeenroep­en die geleid wordt door een externe partner, die rust moet brengen in het gesprek. Alle be trokkenen, eventueel ook de consulent en de jeugdrecht­er, stellen samen een ondersteun­ingsplan op en ge ven daarbij ook duidelijk aan waar en bij wie de jongere na vertrek uit de jeugdhulp terechtkan als het toch weer moeilijk loopt.

‘Ik ben depressief gekomen omdat

ik altijd maar alleen was. (...) In ’t begin is dat allemaal ik weet niet

hoe plezant, maar op den duur weet je niet meer hoe en wat je moet doen’

 ?? © Luc Claessen/belga ?? Wie hulp wil na zijn 18de moet dat zelf vragen, maar net dat doen velen niet.
© Luc Claessen/belga Wie hulp wil na zijn 18de moet dat zelf vragen, maar net dat doen velen niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium