De Standaard

Erop of eronder voor Oosterweel

-

De overheden en de burgerbewe­gingen staan op een zucht van een historisch Oosterweel­compromis, met het radicaal haventracé als uitgangspu­nt. Morgen of overmorgen valt de beslissing. Oosterweel­verbinding. Een akkoord li jkt daardoor binnen handbereik, maar is nog niet verworven. Er bli jven disc ussiepunte­n. Z o vragen de ac tiegroepen onder meer nog duideli jkheid over hoe light de Oosterweel lightverbi­nding kan worden, bi jvoorbeeld door het schrappen van rijstroken. Volstaat in de afgeslankt­e Ooster weelverbin­ding één ri jstrook in plaats van twee voor de tunnels die aanhaken op de Ant werpse Ring?

Eind vorig maand gingen de Vlaamse overheid en de burgerbewe­gingen al akkoord over het uitwerken van het radicale haventracé. Dat houdt het verkeer weg van de stad via een traject door de haven langs de Lief kenshoektu­nnel en een tweede Tijsmanstu­nnel, en via een nieuwe weg van Ek eren naar Wommelgem ten oosten van de stad. Dat ha ventracé gaat uit van een afgeslankt­e Ooster weelverbin­ding, die alleen nog een stedelijke verbinding­sweg wordt.

Uit de eerste berek eningen blijkt dat dit scenario werkt (zie kaart). Het verkeer op de Oosterweel­verbinding wordt gehalveerd ten opzichte van de bestaande plannen. De druk op de Kennedytun­nel en he t verkeer ter hoog te van het Sportpalei­s zijn aanzienlij­k teruggedro­ngen.

De Ant werpse ac tiegroepen hebben van hun achterban daarom steun gekregen om een akkoord af te sluiten. De ac tiegroepen staan sterk, want eind april spreekt de Raad van State zich uit over de vernie tiging van he t Gewestelij­k Ruimtelijk Uitvoering­splan. De auditeurs hebben een negatief verslag uitgebrach­t, wat nog eens jaren uitstel zou betekenen.

De nieuwe varianten moe ten onderzocht worden in de lopende milieueffe­ctenrappor­tering, althans dat is een van de elementen die bi j de onderhande­lingen op tafel lig gen om de ac tiegroepen garanties te ge ven. Tegen de zomer zou er een ste vig door timmerd routeplan op tafel moe ten liggen, waarin ook bi jvoorbeeld de overkappin­g een plaats kri jgt.

Het compromis gaat ook uit van haast revolution­aire wijziginge­n in het Antwerpse verkeersge­drag. Zo zou de helf t van de verplaatsi­ngen niet met de auto gebeuren. Dat kan alleen me t massale in vesteringe­n in openbaar vervoer, park&ride, faciliteit­en voor elektrisch­e fie tsen, én me t een sturende tolhef fing. H et zal hoe dan ook aanpassen worden voor wie zich naar Antwerpen wil verplaatse­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium