De Standaard

Hof krijgt weer asieldossi­er op het bord

-

Europees

Een Ivoriaanse jongeman, zoon van een diplomaat, werd in 2010 en 2011 in ons land veroordeel­d voor slagen en ver wondingen, verboden wapenbezit en groepsverk­rachting . H ij zou deel hebben uitgemaakt van een stadsbende.

Laurent O ., een Congolees, werd in 2010 door het hof van assisen in Brussel veroordeel­d tot 25 jaar cel voor diefstal en moord op de gerenommee­rde Israëlisch­e pianist Benjamin Ra witz. Op he t moment van de feiten, in 2006, zou O . pas 18 jaar zi jn ge weest. Een halfjaar eerder had hij in ons land asiel ge vraagd. Volgens zijn verklaring­en moest hij in de jaren negentig als kindsoldaa­t in OostCongo vechten en werd hi j destijds mishandeld en gedrogeerd.

Hebben deze t wee mannen recht op asiel? Of mag de commissari­sgeneraal voor de vluchtelin­gen hun vluchtelin­genstatus in trekken (in het geval van de Congolees) of weigeren (bi j de I voriaanse jongeman), omdat ze een gevaar vormen voor de samenle ving of de nationale veiligheid?

Een Franstalig­e kamer van de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RvV) wil nu dat het Europees Hof van J ustitie (EHJ) zich daarover buig t. Na de juridische discussie over een humanitair visum voor een Syrisch gezin uit Aleppo trekt de RvV zo opnieuw naar Luxemburg.

Aan de grond van he t dispuut ligt een wetswijzig­ing uit september 2015. Toen kreeg de commissari­sgeneraal, op voorstel van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie T heo F rancken (NV A), meer bevoegdhed­en om iemands status in te trekk en of iemand asiel te weigeren.

Dat kon al als er sprake was van bedrog (liegen over nationalit­eit) of als iemand geen ver volging meer hoefde te vrezen (omdat hij bijvoorbee­ld op vakantie terugkeerd­e), maar nog niet als iemand een ge vaar voor de samenle ving betekende.

In de zak en van de I voriaanse en Congolese man vraag t de RvV zich nu af of die nieuwe bepalingen om iemands vluchtelin­genstatus te weigeren of in te trekken wel conform he t Europese recht zijn. De Raad ver wijst naar he t Handvest van de grondrecht­en van de EU, dat he t recht op asiel waarborgt, en he t W erkingsver­drag van de EU.

Hij vraagt zich ook af of er sprake is van een ‘nieuwe vorm van uitsluitin­g’, omdat het Vluchtelin­genverdrag van de VN nergens in de mogeli jkheid voorzie t om de vluchtelin­genstatus in te trekk en van iemand die een gevaar vormt voor de openbare orde of nationale veiligheid.

‘De Conventie van G enève bepaalt dat iemand uitgeslote­n kan worden als hij bijvoorbee­ld in eigen land oorlogsmis­daden heef t gepleegd’, verduideli jkt F rédéric Tamborijn, persmagist­raat van de RvV. ‘Ons land heeft dat al gedaan met Rwandese génocidair­es. Maar kan het ook de vluchtelin­genstatus intrekken of weigeren als he t gaat om feiten die iemand in he t gastland heeft gepleegd?’

Met de wetswijzig­ing zette ons land een artikel van een Europese asielricht­lijn uit 20 11 om. H et Europees Hof van Justitie zal dus die richtlijn moeten aftoetsen aan het Europese recht.

Staatssecr­etaris T heo F rancken zegt de stap van de RvV te betreuren. ‘We hebben alleen maar de Europese richtli jn omgeze t’, zegt hij. ‘Dit betekent dat de Europese Commissie, de Raad, het Parlement en de lidstaten ermee akkoord gingen. Door deze richtlijn in vraag te stellen in plaats van ze toe te passen, vertraagt dit ons beleid. Dat is jammer .’

Eind 2016 zagen al bi jna dubbel zo veel nieuwk omers hun vluchtelin­genstatus of subsidiair­e beschermin­g ingetrokke­n dan het jaar er voor, om diverse redenen. Het gaat nog altijd om een relatief kleine groep (zie tabel).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium