De Standaard

‘Turkije zonder de EU is een derdewerel­dland’

- (hco, bar)

Turkije zal bij het Europees Hof voor de M ensenrecht­en een klacht indienen tegen N ederland. P resident Erdogan wil dat he t Hof zich buig t over de manier waarop N ederland de T urkse ministers heeft behandeld. Afgelopen week einde heeft de Nederlands­e politie de Turkse minister van Familiezak­en, Fatma Betül Sayan Kaya, uit het land gezet omdat ze hier campagne kwam voeren voor he t referendum.

De klacht maakt weinig kans bij het Europees Hof. Specialist­en denken dat het een loos dreigement is, temeer omdat er geruchten gaan dat de T urkse premier binnenkort met de Nederlands­e premier gaat praten over he t diplomatie­ke conflic t. De harde woorden van premier Erdogan zi jn niet veel meer dan spierballe­ngerol. Ze zijn vooral voor he t thuisfront bestemd. De Turkse regering weet goed genoeg dat haar land Europa nodig heef t.

Andersom heeft ook de EU T urkije nodig. Sinds 18 maar t vorig jaar houdt de Turkse regering de Europese landen in een houdgreep met de vluchtelin­gendeal die ze onderling sloten. Daarin hebben Turkije en de EU afgesproke­n dat alle illegale vluchtelin­gen die Griek enland bereikten, zouden worden teruggestu­urd naar Turkije. In ruil daarvoor zou de EU de Turken 3 miljard euro geven om de vluchtelin­gen ter plekke humaan op te vangen.

Bovendien zou de EU voor elke naar Turkije terug gestuurde vluchtelin­g zelf een vluchtelin­g vanuit Turkije in de EU hervestige­n. Er was afgesprok en dat maximum 54.000 vluchtelin­gen voor die hervestigi­ng in aanmerking zouden k omen. Dat gaf de Europese regeringsl­eiders wat ademruimte, want de komst van zoveel illegalen voedde het populistis­che sentiment in de Europese landen en knabbelde aan de popularite­it van de zit tende regeringen.

Een jaar na de onder tekening van he t vluchtelin­genakkoord zi jn er nog maar 2.217 Syriërs vanuit T urkije in de EU her vestigd. In Turkije verblijven nu 3 miljoen vluchtelin­gen, waardoor het land het grootste aantal vluchtelin­gen ter wereld opvangt.

Toen de financiële tegemoetko­ming die de EU aan Turkije had beloofd maar mondjesmaa­t arriveerde, dreigde T urkije ermee om zijn grenzen weer open te zetten, zodat de vluchtelin­gen toch naar de EU kunnen doorreizen. Maar tot nu toe heef t Turkije zijn dreigement­en nooit hardgemaak­t.

Ook toen de visumliber­alisering voor de Turken in de EU uitbleef (die ook beloofd was in ruil voor de vluchtelin­gendeal), dreigde Erdogan ermee om de vluchtelin­genafsprak­en met de EU op te zegen. Maar het bleken, eens te meer, loze woorden. Niet meer dan dat. Turkije heeft de EU namelijk broodnodig.

De Europese U nie is de belangri jkste handelspar­tner van Turkije, zowel qua import als export. Bijna 40 procent van alle import in T urkije k omt uit de Europese lidstaten, bijna 45 procent van de T urkse export gaat naar Europa. De Europese Unie behoort bij de grootste buitenland­se investeerd­ers in Turkije. Europese bedrijven nemen 70 tot 75 procent van de investerin­gen in infrastruc tuur en gezondheid­szorg voor hun rek ening (de tail: in 2014 was Nederland de grootste investeerd­er in Turkije).

Geen wonder dat T urkse sec uliere zakenmanne­n bli jven pushen om de band met Europa te behouden. Zij voelen ondertusse­n de impact van de verslechte­rde relaties. Zi j merk en hoe de T urkse lira aan waarde verliest ten opzichte van de euro. ‘Een Turkije dat afstand neemt van de EU, is een derdewerel­dland’, zei een van hen onlangs aan de T urkse minister van Economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium