De Standaard

Sturgeon voert druk op May op

- (domi)

De Schotse premier, Nicola Sturgeon, wil een nieuw referendum uitroepen. Als he t van haar af - hangt, mogen de Schot ten al in he t najaar van 2018 kiezen tussen een harde Brexit en onafhankel­ijkheid.

1. Is de demarche van Sturgeon een verrassing? Geenszins. De voorbije weken heeft ze herhaaldel­ijk gezegd dat de Schotten zich opnieuw moe ten kunnen uitspreken over onafhankel­ijkheid. Haar belangrijk­ste argument is dat de Bre xit hen voor een nieuw politiek feit heef t geplaatst. Ruim 60 procent van de Schot ten stemde tegen een uitstap uit de EU. Bovendien sluit de Britse premier, Theresa May, hen helemaal uit bij de onderhande­lingen me t de EU. Sturgeon stoot op een ‘muur van onverzette­lijkheid’, zei ze gisteren. Het Schotse parlement mag zich ook nie t uitspreken over welk soort Brexit er moe t komen. May gaat voor een harde uitstap. Dat is voor de Schot ten uit den boze.

2. Waarom wil ze nu al beginnen met de voorbereid­ing? Sturgeon wil de druk op M ay opvoeren. Ze wil dat die de Schotse bekommerni­ssen ernstig neemt. Waarschijn­lijk activeert May vandaag artikel 50 van he t Verdrag van Lissabon. Daarmee begint de tikker van de onderhande­lingen te lopen. Uiterlijk over twee jaar moet de uitstap afgerond zi jn. Het is echter helemaal nie t zeker dat er tegen dan een akk oord kan worden afgesloten. Dan valt he t Verenigd Koninkrijk helemaal terug op oninteress­ante WTO-handelstar­ieven. Sturgeon wil dat de Schot ten op dat moment hun k euze kunnen maken. Ze hoopt dat tegen dan een meerderhei­d voor onafhankel­ijkheid kiest. Op dit moment is dat zeker niet het geval.

3. Zal May instemmen met het referendum? Neen. Haar voorganger, David Cameron, deed dat wel, waardoor bi j een ja-stem de Schot ten legaal uit het Verenigd Koninkrijk hadden kunnen stappen. May wil dat nie t. Ze wil he t koninkrijk samenhoude­n. Logisch als je bedenkt dat he t koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese U nie.

May verweet Sturgeon gisteren een ‘tunnelvisi­e’. Ze wil de onderhande­lingen met de EU helemaal ongebonden aanvatten. Ze wil zelfs geen rekening houden met de bekommerni­ssen van het Hogerhuis. De lords willen dat de rechten van de EU-burgers die in Engeland wonen, beschermd worden voor de onderhande­lingen van star t gaan. Zelfs die vraag heef t May afgewimpel­d.

Sturgeon kan natuurlijk altijd doorzetten. Maar dan zal W estminster het referendum juridisch aan - vechten. Uiteindeli­jk zal he t Britse Hooggerech­tshof zich moe ten uitspreken over de we ttelijkhei­d ervan. De vraag is of de Schot ten zich in dat juridische moeras willen wagen.

 ?? © belga ?? Als Nicola Sturgeon doorzet, zal Westminste­r het referendum aanvechten.
© belga Als Nicola Sturgeon doorzet, zal Westminste­r het referendum aanvechten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium