De Standaard

Twee jaar geen publieke meetings voor Artur Mas

- (hco)

De voormalige president van Catalonië is veroordeel­d wegens burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Hij organiseer­de drie jaar geleden een illegaal referendum over de onafhankel­ijkheid van Catalonië.

BRUSSEL | Voor de huidige president van de autonome regio Catalonië, Carles Puigdemont, is he t vonnis een blaam voor de democratie. Hij verwees naar he t Verenigd Koninkrijk, waar de Schot ten van Londen de toestemmin­g hadden gekregen om in 20 14 een referendum te organisere­n over hun onafhankel­ijkheid. ‘ Zo gaan stabiele en gezonde democratie­ën daarmee om’, tweette hij. Zijn voorganger, Artur Mas, die tussen 20 10 en 2016 de president van Catalonië was, had in 20 14, zonder toestemmin­g van Madrid, een referendum over Catalaanse onafhankel­ijkheid georganise­erd. Vijf dagen voor he t referendum besliste het Grondwette­lijk Hof dat he t illegaal was, maar Mas ging toch door .

Het Grondwette­lijk Hof heeft hem daarom gisteren veroordeel­d wegens burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Mas mag de k omende twee jaar geen publieke politieke meetings meer houden en hi j moet een boete van ruim 36.000 euro be talen. Onmiddelli­jk na he t vonnis zei Mas dat hij in beroep gaat tegen zijn straf.

Aan het referendum namen 2,3 van de 5, 4 miljoen Catalanen deel. 80 procent onder hen stemde voor onafhankel­ijkheid.

 ??  ?? Artur Mas moet 36.000 euro boete betalen, maar gaat in beroep tegen het vonnis. © epa
Artur Mas moet 36.000 euro boete betalen, maar gaat in beroep tegen het vonnis. © epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium