De Standaard

Ze zijn het (bijna) nergens over eens

- (kdr)

Tussen Angela Merkel en Donald Trump klikte het tot nu toe niet echt. Zal een ontmoeting face to face daar veranderin­g in brengen?

BRUSSEL | De Duitse bondskanse­lier en de Amerikaans­e president zijn elkaars tegenpolen. Vandaag – twee maanden na Trumps eedafleggi­ng – ontmoeten ze elkaar voor he t eerst.

Een van de belangri jke gesprekson­derwerpen tussen de machtigste man en de machtigste vrouw ter wereld wordt allicht de onderlinge handelsrel­atie. Trump – ‘ America First’ – wil dat Duitsland ie ts doet aan het gigantisch­e handelsove­rschot dat he t heeft met de VS en dreigt met invoertari­even. Om zich te wapenen neemt Merkel alvast enk ele captains of industry mee, onder wie de bazen van Siemens en BMW .

Het is voorlopig ook nog volstrekt onduidelij­k welke toekomst er onder de protec tionistisc­he president Trump nog is voor het Europees-Amerikaans­e handelsver­drag TTIP.

Tweede heikel thema: immi- gratie. Trump beschuldig­de Merkel ervan dat ze Duitsland ‘geruïneerd’ heeft door zo veel vluchtelin­gen op te nemen, wat volgens hem een ‘ catastrofa­le vergissing’ was. Hij heeft zelf net voor de t weede keer een inreisverb­od voor mensen uit zes moslimland­en afgekondig­d, dat donderdag van kracht wordt. Open grenzen versus gesloten grenzen en een muur.

Over de EU zi jn de twee het al evenmin eens. Trump juichte de Brexit toe en stelt hem als voorbeeld voor andere landen. Merkel wil koste wat he t kost de Europese eenheid be waren.

De Navo? Trump noemde het bondgenoot­schap ‘voorbijges­treefd’, hoewel hij daar later op terugkwam. Maar hij eist dat de lidstaten hun financiële verplichti­ngen nakomen – ook Duitsland geeft nu (veel) minder dan 2 procent van zi jn bbp uit aan Defensie. En dan zi jn de relaties me t Rusland en andere internatio­nale kwesties nog niet ter sprake gekomen.

Kortom: het worden vier bi jzonder goed ge vulde uren.

De onderlinge handelsrel­atie wordt allicht een belangrijk gesprekson­derwerp, want Trump dreigt met invoertari­even

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium