De Standaard

Strijd tegen de masturbati­e!

- (belga)

De Texaanse Democratis­che politica Jessica Farrar wil de mannelijke bemoeienis met het exclusiefv­rouwelijke thema abor tus aan de kaak stellen. Als abor tus beschouwd wordt als moord, dan wil ze dat de mannelijke masturbati­e strafbaar wordt ter beschermin­g van he t ongeboren leven. Farrar wil alle zaadlozing­en die nie t in de vagina of in een buisje in een medische instelling belanden, bestraft zien me t een boete van 100 dollar . Ze weet dat haar voorstel geen kans op slagen heef t, het gaat haar om he t ‘statement’.

Premier N arendra Modi is de politieke rockster van India. Toch zag he t er nie t goed uit voor zijn partij, de BJP, bij de verkiezing­en in U ttar P radesh, een achtergest­elde deelstaat in NoordIndia met meer inwoners dan Rusland of Brazilië.

In 2015 scoorde de BJP slecht in de deelstaten Bihar en Delhi. Voorts schoof de partij geen enkele moslimkand­idaat naar voren, terwijl 20 procent van de be volking in Uttar Pradesh moslim is. En ten slotte was er de controvers­iële ‘ demonetisa­tie’, waarbi j I ndiërs in k orte ti jd hun bilje tten van 500 en 1.000 roepie moesten inwisselen. Dat trof de armen extra hard, door wachtrijen en geldtekort­en. De vraag was of men Modi daarop zou afrekenen. Maar net het omgekeerde is gebeurd.

De BJP kon haar saffraankl­eurige vlag in 324 van de 403 kieskringe­n planten. Dat is de over weldigends­te overwinnin­g sinds de jaren tachtig . Het is ook een grote verrassing na een stembusgan­g die liefst ze ven wek en duurde.

De grote verliezers in U ttar Pradesh zijn de BSP en de SP,partijen die traditione­el de lagere kasten – dalits – verdedigen. Anders dan de BJP deden zi j ook hard hun best om de moslimstem binnen te halen. Akhila v Y adav (SP), zittend eerste minister van Uttar Pradesh, gaf vorig jaar nog gratis smar tphones weg aan arme jongeren.

De BJP daarentege­n heeft een rechtser imago. Z e kri jgt luide steun van extremisti­sche hindoes

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium