De Standaard

Yellen remt, Trump wil gas geven

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Gejuich. Dat viel er vorige vrijdag te horen in he t Witte Huis toen een uitstekend jobrapport in de Verenigde Staten bek endgemaakt werd. Daaruit bleek dat de Amerikaans­e economie in februari 235.000 banen heeft gecreëerd, ruim meer dan de bijna 200.000 jobs die vooraf werden verwacht.

Voor president Donald T rump en zijn economisch­e adviseurs is dat een eerste, belangrijk­e stap naar het waarmaken van de verkiezing­sbelof te om de Amerikaans­e economie sneller te laten groeien. Maar op Janet Yellen en de Fed, he t stelsel van Amerikaans­e centrale bank en, had he t jobrappor t een totaal ander effect. Daar wordt de sterke jobgroei gezien als de zoveelste bevestigin­g dat de Amerikaans­e economie sneller groeit dan verwacht. En dat er dus moe t worden ingegrepen.

De markten houden er dan ook al rekening mee dat de F ed zo goed als zeker morgen de rente me t 25 basispunte­n zal verhogen naar een stand tussen 0,75 tot 1 procent. En dat als gevolg van he t sterk e herstel van de Amerikaans­e economie, die volledig onder stoom is gekomen. Er is in de VS vandaag zowat volledige werkgelege­nheid, de loongroei begint nu echt goed aan te trekk en en de in vesterings­bereidheid en het consumente­nvertrouwe­n zijn er groter dan ooit.

Oververhit­ting lig t op de loer en dus moet Fedvoorzit­ter Janet Yellen wel op de rem gaan staan. Zo niet dreigen op termijn de inflatie (die in de VS nu al bijna 2 procent bedraagt) en de risicoappe­tijt snel te gaan stijgen, wat in he t verleden al vaak de voorbode was van een nieuwe crisis en een recessie. De sleutelvra­ag is dan ook: hoe hard trapt Yellen op de rem?

Anders gezegd, beleg gers zullen morgen vooral uitkijken naar signalen over mogelijke toekomstig­e extra rentestapp­en van de Amerikaans­e centrale bank. De F edbestuurd­ers signaleerd­en in december dat ze in 2017 en 2018 telkens driemaal de rente willen optrekken. Maar de ver wachte belastingv­erlaging en de e xtra in vesteringe­n in infrastruc­tuur van de regeringTr­ump kunnen volgens heel wat waarnemers leiden tot e xtra rente verhoginge­n.

De voortekene­n zijn er al. Zo voorspelde­n in december de meeste bestuurder­s bij de Fed dat de economisch­e groei in de VS dit jaar zou uitkomen op 2,1 procent. Dat is nu al meer dan wat de Fed zelf omschrijft als de ‘maximale duurzame groei’ voor de Amerikaans­e economie: 1,8 procent.

Bij de Republik einen, die er alles willen aan doen om de sterke economisch­e groei in de V S nog minstens twee jaar (tot de tussenti jdse verkiezing­en, red) te bestendige­n, is er daarom begrijpeli­jkerwijze zenuwachti­gheid over he t toek omstige rentebelei­d van Yellen. Al kwam het daarover – tegen de ver wachtingen in – nog niet tot een publieke confrontat­ie tussen president T rump en Y ellen. Het bleef voorlopig bij een enkele kritische vraag van een Republik eins Congreslid aan Y ellen vorige maand.

En dat ondanks he t feit dat Trump tijdens zijn verkiezing­scampagne meermaals verklaarde dat ‘ Janet zich moe t schamen’ voor haar beleid bij de Fed ‘als marione t van Barack Obama’. Trump beloofde haar zelfs bi j zi jn aantreden als president onmiddelli jk te vervangen. Quod non . M aar uitgesteld is niet verloren. Onder meer Politico en The New York Times verwachten dat een confrontat­ie tussen de t wee op termijn on vermijdeli­jk zal zi jn. Volgens laatstgeno­emde krant zit ten Yellen en Trump op ramkoers, zij het wel in slow motion.

Zo is het opvallend dat de Amerikaans­e president nog altijd niet de gelegenhei­d te baat heeft genomen om de twee openstaand­e zitjes in het zevenkoppi­ge bestuur van de F ed met eigen kandidaten op te vullen. Al zouden er binnenkort wel enkele benoeminge­n aank omen. M ogelijk wacht Trump tot het derde zitje vrijkomt of tot februari volgend jaar – wanneer het mandaat van topvrouw Yellen ten einde loopt – om zi jn in vloed in de centrale bank sterker te laten gelden.

Maar dat is voor later . In afwachting zullen de beleg gers morgen de woorden van Yellen op een goudschaal­tje wegen. Z eker nu de Europese Centrale Bank gisteren via onze bankgouver­neur Jan Smets liet weten dat ze dan toch niet van plan is haar stimulusbe­leid sneller dan ver wacht terug te schroe ven (zie beurscomme­ntaar op blz. 21) .

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium