De Standaard

Concrete plannen voor parkeertor­en met 330 plaatsen aan station van Halle

- HALLE | (idh)

Er was al langer sprake van de bouw van een parkeertor­en aan het station van Halle, maar de uitvoering van de plannen liet op zich wachten. Federaal minister voor Mobiliteit François Bellot (MR) liet nu weten dat de NMBS hoopt in september 2018 met de bouw te kunnen beginnen.

Het treinstati­on van Halle is een van de drukste van Halle-Vilvoorde me t dageli jks meer dan zesduizend mensen die hier de trein nemen. Dat aantal gaat nog steeds in sti jgende li jn met de dageli jkse files richting Brussel op de wegen. Wie van verder komt en in Halle de trein wil nemen, wordt geconfront­eerd met een nijpend parkeertek­ort in de stationsom­geving.

De NMBS plant daarom al jaren de bouw van een parkeertor­en met plaats voor 330 wagens. Deze parkeertor­en zou er komen op een terrein achter de Molens De Dobbeleer aan de Graankaai, op wandelafst­and van he t station. Al ruim twee jaar blijft het stil rond het project zodat heel wat H alle- naren zich stilaan afvragen of er ooit nog een park eertoren komt.

N-VA-kamerlid Wouter Raskin interpelle­erde hierover federaal minister van M obiliteit F rançois Bellot. Bellot be vestigde dat de NMBS nog steeds van plan is dit project uit te voeren en he t volmondig steunt omdat dit een be - tere mobiliteit in en rond Brussel ten goede komt.

‘We wachten alleen nog op een beslissing van he t Inversteri­ngscomité wanneer de middelen beschikbaa­r zijn. Als die beslissing er is, dan kan de NMBS de nodige kredieten voorzien in haar meer - jarenplan 2017-2020’, zegt de minister.

Ook wordt binnenk ort de schatting van het Aankoopcom­ité verwacht zodat de aankooppro­cedure van de grond achter de M olens De Dobbeleer kan opgestar t worden. Die procedure neemt zes maanden tijd in beslag .

‘In de park eertoren zal plaats zijn voor 330 wagens, gespreid over drie verdieping­en me t drie trapkokers en een lif t. De NMBS schat de totale kostprijs op 5,7 miljoen euro’, aldus de minister .

Onder voorbehoud van een positieve beslissing van het Investerin­gscomité wil de NMBS in september de bouwaan vraag indienen. In september 2018 zou de uiteindeli­jke bouw kunnen star ten om dan een jaar later na de zomer van 20 19 de park eertoren in gebruik te nemen.

Burgemeest­er Pie ters (CD& V) van Halle reageert tevreden op dit nieuws omdat de stad dageli jks geconfront­eerd wordt met de parkeerpro­blemen.

Volgens fractielei­der Wim Demuylder van de N-V-A is het niet zeker of de parkeergar­age er komt zolang he t I nvestering­scomité niets beslist. ‘Ondertusse­n blijven pendelaars die vanuit H alle de trein nemen zoeken naar een parkeerple­k’, zeg t Demuylder . ‘M isschien moet de stad beginnen te zoeken naar alternatie ve oplossinge­n’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium