De Standaard

Lukasz Teodorczyk wordt onhoudbaar voor Anderlecht

Moederclub Dynamo Kiev hoopt dat deal met paarswit afspringt zodat het zelf spits kan verkopen

- (jg)

De kans dat Lukasz Teodorczyk volgend seizoen nog bij Anderlecht speelt, is zo goed als nihil. H ij is gegeerd door ploegen uit alle Europese topcompeti­ties, waardoor Anderlecht zelfs al hard zal moe ten onderhande­len om zijn aankoopopt­ie te kunnen lichten.

Teodorczyk (25) wordt nog dit seizoen de produc tiefste Anderlecht­spits sinds de eeuwwissel­ing. Tegen WaaslandBe­veren maakte de Poolse spits zi jn 20ste competitie­doelpunt in 30 matchen. In alle compe tities samen (Jupiler Pro League, Europa en beker) zit hij nu aan 28 doelpunten in 40 matchen. I n het legendaris­che seizoen 2000 01, met de befaamde C hampions Leaguecamp­agne, strandde Tomasz Radzinski op 29 goals.

Bij duurste Polen ooit

Bij Dynamo Kiev, dat hem voor 700.000 euro verhuur t aan paarswit, hebben ze al ge vloekt. ‘Natuurlijk zien we de ci jfers van Teo bij Anderlecht’, aldus voorzitter Ihor Surkis. ‘N atuurlijk hebben we spi jt van die uitleenbeu­rt. De vraag is of T eodorczyk dat hier ook gekund zou hebben. Hij werd uitgeleend op vraag van onze coach. M eer nog, Rebrov wilde verlost zijn van Teo. Daarvoor ga ik hem toch eens bij mij moeten roepen...’

Het Oekraïense ge vloek klinkt nog harder, nu bli jkt dat Teo gegeerd is in Engeland, Duitsland, Italië.... Met een geschatte transferpr­ijs tussen de 15 en de 20 miljoen euro, kan hi j de op drie na duurste Poolse voetballer uit de geschieden­is worden, na M ilik (Napoli, 32 miljoen), K rychowiak (PSG, 26 miljoen) en Zielinski (Napoli, 20 miljoen).

Anderlecht begrijpt ook dat Teodorczyk grof wild is en wil graag zijn aankoopopt­ie van 4,7 miljoen lichten bij Dynamo Kiev, om de aan valler deze zomer dan te verk open. Alleen is dat nog nie t zo simpel. Alvorens de optie geac tiveerd kan wor den, moet RSCA immers een akkoord vinden me t Teo zelf.

De Pool is paarswit weliswaar dankbaar voor he t herlancere­n van zijn carrière, maar beseft ook dat de recordsala­rissen bij Anderlecht nie t in de buur t komen van wat hi j straks in he t buitenland kan verdienen. ‘Die aankoopopt­ie?’, repliceert zijn makelaar Marcin Kubacki. ‘Het is nog nie t eens zeker dat Anderlecht met Teo tot een akkoord komt over zijn contractdu­ur en salaris. Lukasz moe t ook aan zijn toekomst denken. Dynamo Kiev hoopt zelfs een beetje dat he t akkoord met Anderlecht afspringt, want dan kunnen zij hem verkopen. Dat is hun enige kans om nog geld te verdienen aan Teodorczyk. Ach, we zien wel. Spelen voor Kie v zal hij nooit meer doen, want de coach heeft hem daar nooit echt gesteund.’

Relatie met Dynamo?

Vraag is hoe de band tussen Anderlecht en Kie v is. De aankoopopt­ie van 4,7 miljoen euro lijkt nu wel een vriendenpr­i jsje, maar zo vriendscha­ppelijk is de relatie niet tussen de Brusselse en de Oekraïense club waar T eo nog tot 2019 onder contrac t ligt. Zo moest RSCA t wee jaar procederen voor Dynamo Kiev de laatste betalingsc­hijf van 2 miljoen euro stor tte voor Dieumerci Mbokani. De twee clubs gunnen elkaar bitter weinig.

Teo zelf wil Anderlecht als afscheidsc­adeau eerst nog aan de titel en Europees succes helpen door te blijven scoren. Daarna krijgt hij de kans om op zi jn 25ste de grootste transfer van zijn carrière te mak en.

‘Ik heb nooit ge twijfeld aan zijn neus voor goals’, besluit zi jn makelaar Marcin Kubacki. ‘ Hij is een volbloed goalge tter. Ook bij Dynamo was hij productief in de speelminut­en die hi j kreeg voor zijn blessure (een beenbreuk, red.). Het is normaal dat er nu van overal interesse is. ’

 ?? © blg ?? Lukasz Teodorczyk: grof wild op de transferma­rkt.
© blg Lukasz Teodorczyk: grof wild op de transferma­rkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium