De Standaard

NEDERLAND: MODELLAND (MAAR MET BOZE BURGERS)

-

Naar eigen zeggen zijn ze het op een na beste land ter wereld, maar wie ze een beetje kent, weet dat het geveinsde bescheiden­heid is. N eem om he t even welk criterium dat er een bee tje toe doet: rijkdom, gezondheid, tewerkstel­ling, armoede, te vredenheid, veiligheid, huisvestin­g, k waliteit van de leefomge ving, noem maar op. Wat je ook kiest, Nederland is welhaast elke keer bij de koplopers. In de human developmen­t index van de Verenigde N aties pri jkt N ederland op de vi jfde plaats. Wij staan een stuk verderop in die rangschikk­ing (21ste), hoewel we veel meer ministers hebben, meer overheid en meer overheidss­chuld.

Wat is he t Nederlands­e geheim? Als ik even Hollands onbescheid­en mag zijn, dan zou ik zeggen dat het komt omdat ze daar luisteren naar mensen zoals ik. Nederland is eigenlijk een van de meest succesvoll­e democratis­che technocrat­ieën ter wereld. Een land waar experts écht wegen. Ze zijn er talrijk, worden goed gefinancie­rd en ze heb ben gezag. Verschille­nde grote hervorming­en daar zijn direct terug te brengen tot adviezen van de Wetenschap­pelijk Raad voor het Regeringsb­eleid, een prestigieu­ze, onafhankel­ijke door de overheid gefinancie­rde denktank. In die raad zitten ruim omkaderde professore­n die rappor ten schrijven die zeggen hoe het beter kan. Geloof het of niet, daar wordt ook gevolg aan gegeven. In onze kabinetten worden rappor ten in he t beste ge val gebruikt om de poot van een wankele receptieta­fel te stut ten.

Nederland mag dan een schoolvoor­beeld zijn van rationeel, evidenceba­sed beleid, vandaag baadt he t land in een walm van peroxide. Uitgerek end in de natie die werd gebouwd op vuistdik rappor t boven op vuistdik rapport gaat het woensdag om één A4tje – het verkiezing­sprogramma van Geert Wilders. Een kwibus uit het godvergete­n V enlo die zich Bee thovens kapsel heeft aangeme ten ten einde wat 19deeeuws drama in dat saaie moderne Nederland te brengen.

De voorzitter van de PVV schreef een bagatel van een partijprog­ramma uit. Er valt dan ook niets door te rekenen door het Centraal Planbureau, een van die andere bastions van de N ederlandse technocrat­ie. Dat CPB rek ent al sinds 1986 verkiezing­sprogramma’s door, iets wat ons Federaal Planbureau meer dan der tig jaar later ook zal doen. Ze doen dat allemaal omdat men ervan uitgaat dat de N ederlandse kiezer behoefte heeft aan cijfertjes om tot een weloverwog­en afweging te komen in het stemhokje. Wat levert stemmen voor deze of gene partij me op, hoeveel zal het me kosten? (Neveneffec­t: door al dat doorrek enwerk zijn de programma’ s van de traditione­le partijen verworden tot doorslagje­s van mekaar.)

Het zal menig Nederlande­r worst wezen morgen. De nuchtere, k oele N ederlandse kiezer die netjes en beleefd kosten en baten afweegt, heef t de verschrikk elijke hulk in zichzelf losgelaten. Z oals we we ten, is de hulk niet rationeel, wel heel boos.

Waarover? Dat is onduideli jk. N ederland kende geen explosie van ongelijkhe­id. De werklooshe­id is wat gestegen, maar Nederland heef t nog steeds een te werkstelli­ngsgraad waarvoor politici elders een arm en een been zouden geven. Geen troosteloz­e cités. Ja, de crisis kwam er redelijk hard aan. Er werd ste vig bezuinigd. De private schulden zijn sterk toegenomen. De flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt is behoorli jk ver gegaan. Maar is dat wat de Nederlands­e kiezer echt dwarszit?

Immigratie in elk geval wel. Niet dat het

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium