De Standaard

Europese hartslag

- DIRK HOLEMANS

Wie haalt he t nog in zi jn hoofd om Europa te verdedigen? Om te verkondige­n dat we van de Europese Unie een progressie ve motor kunnen maken? Hebben de burgers hun geloof nie t al verloren? Staat het niet in de sterren geschreven dat de U nie verder uit elkaar valt? Er zi jn genoeg redenen om hierin mee te gaan. De Europese constructi­e ligt intern en e xtern onder vuur. Van binnenuit loopt het schip ferme a verij op me t de Brexit. Neem daarbij de verkiezing­en in Frankrijk en de angst voor een Frexit duikt op. T erwijl ook in Nederland Geert Wilders klare taal spreekt: ‘Met mij als premier stapt Nederland uit de EU.’

Deze interne verdeeldhe­id is he t ideale speelveld van staatslied­en die zichzelf willen versterk en door de EU te verzwakk en. En ze houden zich nie t in. Donald T rump jaagt de Europese lidstaten de gordijnen in door te t wijfelen aan he t nut van de N avo, Poetin sponsort extreemrec­hts in Frankrijk. En wie deze krant heef t gelezen, wee t dat de Turkse president Erdogan er een ferme schep bovenop doe t. Dan maar treuren? T och niet. Zoals Hannah Arendt schrijft, kunnen burgers in een democratie alti jd opnieuw beginnen. Z olang we kinderen op de wereld ze tten, pakken we de toekomst in handen.

En kijk, het is opnieuw begonnen. Ik hoorde he t al eerder: er k omen mensen de straat op om Europa te verdedigen, ze willen nie t de nieuwe zwijgende meerderhei­d zijn die de politiek negeer t. Deze nieuwe beweging, Pulse for Europe, slaat aan. Z e komt op voor de waarden die de Europese U nie belichaamt zoals de rechtsstaa­t, vrede en diversitei­t. I n onze straten en media hoorden we haar nog niet.

Tot gisteren. Tienduizen­den mensen demonstree­rden in 39 verschille­nde Europese steden. N aast Berlijn en Amsterdam was Brussel van de par tij. Het was zondagavon­d een mooie beloning om als nieuwsjunk­ie nog op Twitter te zit ten, toen he t verslag van he t VRTjournaa­l van de bi jeenkomst passeerde. Mooie woorden van deelnemers, jong en oud. Berichtge ving over positieve burgerinit­iatieven staat bij mij altijd op nummer één.

Ik weet wel dat één zwaluw de lente niet maakt. Als Europa wil overleven, heeft het een ste vige makeover nodig. Dat is ne t de boodschap van de Europese pulsers. Ik wil deze ac tieve burgers vooral een riem onder he t hart steken. Ze maken hoop zichtbaar in moeilijke tijden. Mijn hartslag hebben ze alvast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium