De Standaard

Vlaamse kunstenaar­s hangen de beest uit in Frankrijk

Kunstenaar­s zijn gek op dieren. Ze zijn raadselach­tig en fascineren­d en lenen zich tot krachtige symboliek. Het Musée de Flandre laat zien hoe dat in zijn werk gaat bij Fabre, Delvoye, De Bruyckere en anderen.

- GEERT VAN DER SPEETEN

De beroemde Vogel van Thierry De Cordier, die uitbazuint dat hi j nie ts te mak en wil hebben met de twintigste eeuw, stond al op veel plekken. Ook minder aantrekkel­ijke. Nog niet eerder was dit sleutelwer­k uit de collec tie van het Smak te zien in een historisch museum, zinvol omringd door oude kunst.

In het Musée de Flandre in Cassel zie je he t beeld eerst vanop de rug . Op de achtergron­d: een calvarie van de Antwerpse schilder Joos Van Cleve. Een werk dat er fijntjes op attendeert dat ook De Cordiers man van smarten een kruisgang voorstelt. Deze bewaker van de groente tuin, losgerukt van zijn wortels, lijkt hier alle miserie van de wereld te torsen.

De vogelman van De Cordier , maar ook de paarden van Berlinde De Bruyck ere, de ge tatoeëerde varkens van Wim Delvoye, de dierenmeta­morfoses van Jan Fabre en de kippen van Koen Vanmechele­n: het zijn ijkpunten in hun oeuvres en vaak gereproduc­eerde beelden. W e denken ze te k ennen, we schatten ze in één oogopslag in.

Maar wat als we er wat langer bij stilstaan? Het Musée de Flandre bewijst deze topstukk en een dienst door ze in te bedden in een collectie en een ri jkdom aan be tekenissen te laten oplichten. T hierry De Cordier onthult hier vele gedaanten: die van kluizenaar, mysticus, artiste penseur en prediker in de woestijn. Het museum geef t zi jn werk alle ruimte en voegt zinvolle echo’s toe. Zo wordt De Cordiers hanenpoten­geschrif t gekoppeld aan oude boeken over bijgeloof en volkswijsh­eid.

Rubens

Het begon met L’odyssée des ani

maux, een overzicht van ze ventiendee­euwse dierenschi­lders. Cassel liet vorige herfst de weelde zien van pluimveest­ukken en jacht taferelen: een Vlaamse specialite­it. A poil et à

plumes voegt daar een hedendaags luik aan toe. Niet met moderne fijnschild­ers of animaliers, maar me t kunstenaar­s die het onderwerp met evenveel diepgang en raf finement aanpakken als de oude meesters.

‘Fabre, Delvoye, MarieJo Lafontaine: ze zi jn gehecht aan een realistisc­he weergave,’ zegt directrice Sandrine VézillierD­ussart. ‘Maar hun voorstelli­ng van dieren is daarnaast ook complex en gecodeerd. ’ Er zi jn nog meer verwantsch­appen, vindt ze. Fabre werkt graag in reeksverba­nd en in opdracht. ‘Of neem Wim Delvoye, die een slim spel speelt me t onze beeldcultu­ur: net als in Rubens kan je een gewiekste ondernemer in hem zien. ’

Fascineren­d zijn de vele referentie­s. In Flander s fields, sleutelwer­k van Berlinde De Bruyckere, roept het lot van paarden op he t slagveld op: het offer van het onschuldig­e dier, de wreedheid gecombinee­rd me t he t beeld van troost. De drie epische sculpturen worden gek oppeld aan een monumentaa­l schilderi j me t Casselnare­n die capitulere­n voor Filips II. Én aan een heroïsch tafereel uit de Guldenspor­enslag . Le cheval van de bricoleurc­lasseur Patrick Van Caekenberg­h, opgebouwd uit groentenbo­kalen, borden en bestek, ver wijst naar ons voedingspa­troon. En dat is ook he t onderwerp van de e tsen De vette en de magere keuken van

Pieter Bruegel en van De vismarkt van J an F eyt, een schilderi j uit

L’odyssée des animaux dat mocht blijven hangen.

Jan F abres oeuvre is sterk verknoopt met de traditie van de Vlaamse meesters, en thema’s als dood en vanitas. In Cassel is onder meer een letterlijk­e nature morte te zien: een met scarabeeën beklede doodskist, getransfor­meerd tot zwaan.

Koen V anmechelen, enthousias­t kweker van multicultu­reel pluimvee, is hier nie t toe vallig ondergebra­cht in een curiositei­tenkabinet. Zijn topstuk is de Mechelse Bresse uit 2002. Maar evengoed kruist hij kippen met opgezette reptielen, of fabriceer t hij een hybride, in marmer be vroren woestijnly­x.

Menselijke trekjes

Zijn werk roept steeds vak er de Boschiaans­e traditie op van het fantastisc­he en de fabelwezen­s. F rans Snyders’ stille ven, me t dode vogels en een kat, past hier wonder wel bij.

Ook de uitsmi jters van dit me t zorg samengeste­lde dierencarn­a val mogen er zijn. Michel Vanden Eeckhoudt toont foto’s van dieren in opsluiting, met zeer menselijke trekjes.

Tussen faience me t vogelmotie ven ontvouwt Eric De Ville zijn beeld van een fic tief paradi js. H et is een verdacht vreedzaam, haast surrealist­isch tafereel. Z eker als je wee t dat De Ville furore maakte met fotocollag­es van de toren van Babel, gebaseerd op verknipte skylines van grote steden. Pure virtuele realiteit.

‘Net als in Rubens kan je in Wim Delvoye een gewiekste ondernemer zien’

 ??  ??
 ?? © collectie smak ?? Thierry De Cordier: ‘De vogel’ (1989)
© collectie smak Thierry De Cordier: ‘De vogel’ (1989)
 ?? © Eric De Ville ?? Eric De Ville : ‘Paradise’
© Eric De Ville Eric De Ville : ‘Paradise’
 ?? © adagp, paris 2017 ?? Jan Fabre: ‘Gravetomb’ (2000),
© adagp, paris 2017 Jan Fabre: ‘Gravetomb’ (2000),

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium