De Standaard

MOGEN KRAKERS ZOMAAR UW HUIS BINNEN TIJDENS UW VAKANTIE?

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK BRUSSEL |

Je gaat (korte) tijd van huis en wanneer je terugkomt, blijkt er een krak er in je bad te lig gen. Je moet niet naar verborgen camera’s zoeken. Theoretisc­h kan he t iedereen overkomen, zoals blijkt uit wat er in de Gentse Holstraat gebeurde (DS 11 maart) . Uiteindeli­jk zal de kraker wel aan he t kortste eind trekken, maar he t kan veel tijd en moeite vergen.

1. Kan iedereen straffeloo­s een huis kraken?

Een huis kraken is op dit ogenblik geen misdrijf. Wie in een onbewoond huis gaat wonen, kan daarvoor niet voor de strafrecht­er vervolgd worden. Maar uit de kraakprakt­ijk zelf kunnen wel misdrijven voortvloei­en. Het belangrijk­ste is huisvredeb­reuk. Een kraker kan strafrecht­eli jk vervolgd worden omdat hi j een huis binnendrin­gt, ook al is er op dat moment niemand aan wezig. Anderzijds kan die krak er wettelijk gezien nie t onmiddelli­jk uit dat huis worden geze t.

Zodra de kraker het huis be woont, kan hij immers zelf van de onschendba­arheid van de woning gebruikmak­en om te vermijden dat de politie of de eigenaar zomaar ‘zijn’ huis kan binnenvall­en. Als de politie dat doet zonder huiszoekin­gsbe vel of de eigenaar zonder toestemmin­g van de be woner, plegen ze zelf huisvredeb­reuk.

2. Vanwaar komt het recht om een huis te bezetten?

De kraker kan zich beroepen op het recht op menseli jke waardighei­d en daarbij hoort het recht op een behoorli jke huisvestin­g. Zo staat he t in ar tikel 23 van de Grondwe t. Maar een paar artikelen eerder staat ook dat ‘niemand van zi jn eigendom kan ontzet worden dan ten algemenen nutte’.

Het zijn twee grondrecht­en die botsten, maar waarbi j het eigendomsr­echt de bovenhand haalt. Het recht waarop de krakers zich beroepen, is een zogenaamd sociaal grondrecht, dat niet afdwingbaa­r is. H et houdt eigenlijk in dat de overheid een behoorlijk­e huisvestin­g moe t garanderen, bijvoorbee­ld via sociale woningbouw.

Het betekent dat de eigenaar bijna altijd het pleit wint. ‘I n de overgrote meerderhei­d van de gevallen oordelen de rechtbanke­n dat he t eigendomsr­echt de bovenhand haalt op he t woonrecht’, zegt professor Vincent Sagaert (KU L euven). ‘Onlangs hebben krakers in enk ele gevallen wel he t pleit ge wonnen, toen het ging om overheidsg­ebouwen die al jaren leegstonde­n en waaraan geen specifieke bestemming was gege ven.’

3. Hoe krijgt de eigenaar de kraker weer uit zijn huis?

De eigenaar kan de ontruiming vragen aan de vrederecht­er op basis van zijn eigendomsr­echt. Die heeft de be voegdheid ‘ tot uitzetting uit plaatsen zonder recht betrokken’. Maar zo’n procedure kost tijd en geld, zek er wanneer de kraker in beroep gaat.

Bij hoogdringe­ndheid of als de kraker onbekend is, kan de eigenaar bij de rechtbank van eerste aanleg een ontruiming­sbevel vragen. Dan kan he t heel snel gaan. Daarom kiezen krakers er soms voor om hun identiteit bekend te maken om die snelle procedure tegen te gaan.

In ‘ krakerslan­d’ Nederland is kraken sinds 2010 een straf baar feit. Open VLD en NV A pleiten ook in ons land voor een regeling om kraken strafbaar te maken, zodat krakers gemakkelij ker kunnen worden uitgeze t, op kosten van de overheid (DS 13 maart). Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft tegen Pasen een strengere we tgeving. Hij wil een ge trapt systeem waarbij de vrederecht­er meer wapens krijgt en de burgerlijk­e procedure ge volgd kan worden door een strafsanc tie.

4. Moeten we nu bang zijn om op vakantie te gaan?

Neen. De kans dat je huis bi j langere afwezighei­d wordt ge kraakt, is klein. Al is he t aantal kraakpande­n in G ent de voorbije jaren wel gestegen van 98 in 2013 naar 159 eind 20 16, blijkt uit ci jfers die he t Gentse NVAraadsli­d Isabelle De C lercq opvroeg bij het stadsbestu­ur. Daarbij zitten wel ac tivistisch­e krakers die leegstand willen aankaarten. Terwijl het Gentse gezin slachtoffe­r is van een bende die geld verdient door gekraakte huizen door te ‘verhuren’. Als puntje bi j paaltje komt, krijgt de eigenaar veelal geli jk.

Geens wil tegen Pasen een getrapt systeem waarbij

de vrederecht­er meer wapens krijgt en de burgerlijk­e procedure gevolgd kan worden door

een strafsanct­ie

 ?? © Fred Debrock ?? Het gekraakte pand in de Gentse Holstraat. De krakers zullen on
gelijk krijgen van de rechter, ‘al wonnen onlangs sommige bezetters wel het pleit, toen het ging om overheidsg­ebouwen die al jaren leegstonde­n’.
© Fred Debrock Het gekraakte pand in de Gentse Holstraat. De krakers zullen on gelijk krijgen van de rechter, ‘al wonnen onlangs sommige bezetters wel het pleit, toen het ging om overheidsg­ebouwen die al jaren leegstonde­n’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium