De Standaard

WOONMARKT IS EEN HOEKSTEEN

- BART STURTEWAGE­N

In een samenle ving zijn sommige dingen fundamente­el. Het eigendomsr­echt is er zo een. T oelaten dat er twijfel ontstaat over de waarde van een eigendomst­itel, ondermijnt het hele rechtssyst­eem. Het is dus nie t verwonderl­ijk dat he t verhaal van het Gentse gezin dat zi jn huis gekraakt zag , zo’n diepe zenuw raakte. Ook wie zich de jongste dagen op sociale media naar aanleiding van dit incident niet misdroeg, kon een ge voel van storende onrechtvaa­rdigheid niet onderdrukk­en.

Fundamente­el wil nie t noodzakeli­jk zeggen absoluut. Als huisjesmel­k ers of spec ulanten in tijden van woningnood panden laten leegstaan en verkrotten, kan er spanning groeien me t een ander door de grondwe t beschermd recht, dat op wonen. Daarom bestaan er leegstands­belastinge­n en daarom vertonen rechters soms een zek ere rekkelijkh­eid als jonge mensen zich vestigen in gebouwen die door de eigenaars kennelijk verwaarloo­sd worden.

Maar het is nie t omdat er in sommige heel uitzonderl­ijke, concrete gevallen twijfel kan ontstaan over wat fair is in een samenlevin­g, dat die twijfel meteen moet worden uitgebreid tot he t principe van he t eigendomsr­echt zelf. Er bestaat nog zoie ts als manifeste kwade trouw en die is er als iemand een huis verhuurt waarvan hij niet de eigenaar is. Die k wade trouw is er e veneens als iemand een huurpri js betaalt die ver onder de marktpri js ligt voor een ruime woning in he t centrum van een grote stad.

In een rechtsstaa­t is er alti jd de rechter om uit te maken welke aanspraken, die van een eigenaar of die van een krak er, het zwaarste moe ten wegen. Maar er bestaat ook zoie ts als een tergend geding , waartegen rechtbanke­n kunnen optreden. Wie geen geldige motivering kan ge ven voor zijn wederrecht­elijke verblijf in een woning , en toch een k ennelijk uitzichtlo­ze procedure op gang houdt, moe t rekening houden met de mogelijke juridische ge volgen daarvan.

Het rechtsgevo­el is een zaak van delicate e venwichten. Het is nie t verstandig die uit he t oog te verliezen en er louter een k westie van procedures van te maken. Een stadsbestu­ur kan er zich nie t van afmaken door naar de rechtsgang te ver wijzen. Het moet een ac tief en streng beleid tegen leegstand voeren en he t woningaanb­od be vorderen. Daarnaast moet het bemiddelen tussen de par tijen en de malafide spelers aanpakk en.

Huurder of eigenaar, ieder van ons heef t belang bij een goed func tionerende woonmarkt. Het is een hoeksteen van een billi jke samenlevin­g.

Stadsbestu­ur moet bemiddelen en malafide spelers aanpakken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium