De Standaard

Bonden en Planbureau oneens over koopkracht

-

Wie heeft gelijk? De vakbonden, die beweren dat de koopkracht van de Belgische werknemers vorig jaar gedaald is met 0,94 procent? Of het Federaal Planbureau, dat het heeft over een koopkracht­stijging met 1 procent?

Aanleiding voor de vraag is een rapport van het Europese vakbondsin­stituut ETUI. Uit een loonvergel­ijking door het ETUI blijkt dat de Belgische werknemers vorig jaar als enige in heel Europa hun reële koopkracht zagen dalen.

Opgelet: de Europese vakbonden zeggen niet dat de Belgische lonen in 2016 omlaag zijn gegaan; wel dat de stijging van de lonen in ons land kleiner was dan de inflatie van de consumptie­prijzen. Anders gezegd: de loonstijgi­ng was onvoldoend­e om de inflatie bij te benen, en dus was er koopkracht­verlies voor de Belgische werknemers – we k onden in 20 16 minder kopen met ons loon dan het jaar voordien.

Momentopna­me

Het ETUI berek ende de e volutie van de reële Belgische lonen (lonen in verhouding tot inflatie) op 0,94 procent. Ter vergeli jking: in F rank rijk was er een toename van de reële lonen met 0,25 procent, in Duitsland met 1,61 procent en in N ederland met 2,28 procent. De beste leerling in de Europese klas, vorig jaar,was Roemenië met een loonstijgi­ng van liefst 8,94 procent.

Er zijn twee verklaring­en voor het slechte Belgische rapport. Ten eerste de matige vooruitgan­g van de lonen, nog een ge volg van de inde xsprong uit 2015 maar ook door een politiek van voorzichti­ge looncao ’s. T en tweede door de bijzonder hoge Belgische inflatie ( vorig jaar gemiddeld 1,97 procent – het hoogste cijfer van Europa), onder meer te wijten aan de hoge energietak­sen.

Op iets langere termijn kleurt het plaatje anders. Dan is er van k oopkrachtv­erlies voor de Belgen geen sprake. Het ETUIrappor­t toont dat ook aan. Sinds 2001 zijn de lonen in België ie tsje meer gestegen dan de inflatie – al blijft het saldo klein (ongeveer 0,5 procent). Dat is vooral te danken aan he t behoud van he t indexmecha­nisme in de crisisjare­n 20082010.

Ook de k omende jaren zullen de Belgische werknemers meer loon bijkrijgen dan de inflatie. W erkgevers en vakbonden hebben afgesprok en dat er boven op de (normale) indexin de periode 20 172018 tot 1,1 procent aan loon mag bi jkomen.

Van die situatie kunnen de Grieken alleen maar dromen. Die zagen hun loon tussen 2009 en 20 16 me t liefst 3,12 procent dalen. Ook in Hongarije, P ortugal, Italië en zelfs he t Verenigd Koninkrijk gingen de lonen in de voorbije jaren omlaag .

Fiscus

Het Europese vakbondsra­ppor t vertelt niet alles. De studie kijkt naar de evolutie van de brutolonen, nie t naar de globale ink omenspolit­iek van de EUlanden, dus ook niet naar eventuele fiscale maatregele­n die de nettolonen helpen verhogen.

Als daarmee rek ening wordt gehouden, is de Belgische k oopkracht er vorig jaar niet op achteruitg­egaan, blijkt uit berekening­en door het Federaal Planbureau. Volgens het Planbureau is het reëel beschikbaa­r inkomen van de Belgen vorig jaar me t 1 procent gestegen.

Die toename is het gevolg van de toegenomen werkgelege­nheid – wie werkt, verdient meer dan wie nie t werkt – en van een reeks fiscale maatregele­n, zoals de verhoging van de forfaitair­e beroepskos­ten en van de werkbonus. De opbrengst hiervan was hoger dan de negatie ve impact van de inflatie en de indexspron­g, aldus het Planbureau.

Ook de komende jaren zullen de Belgische werknemers meer loon bijkrijgen dan de inflatie

 ?? © Jimmy Kets ?? Volgens het Planbureau is onze koopkracht in 2016 niet gedaald.
© Jimmy Kets Volgens het Planbureau is onze koopkracht in 2016 niet gedaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium