De Standaard

N-Day voor Europa

Stoppen Rutte en co. de populistis­che golf?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

De Nederlande­rs hebben vandaag de k euze uit 28 par tijen. Omdat er geen kiesdrempe­l is, kunnen die allemaal relatief makkelijk een zetel bemachtige­n in de T weede Kamer. De ervaring leer t dat onge veer 63.000 stemmen voldoende zi jn voor een zetel. Dat betekent dat de Tweede Kamer erg versplinte­rd wordt.

Er zi jn immers nie t alleen heel veel partijen om uit te kiezen, geen van die par tijen li jkt in staat een groot aantal kiezers te verleiden. Vijf jaar geleden staken de VVD van Mark Rutte (41 zetels) en de PvdA van toenmalig leider Diederik Samsom (38 zetels) er me t kop en schouders boven uit. De derde par tij was toen de PVV van Geert Wilders (15 zetels). Ook de SP van Emile Roemer haalde er vijftien.

Als de opiniepeil­ers gelijk krijgen, haalt de grootste partij – en dat blijft de VVD – maximaal 28 zetels. Dat is nauwelijks 18 procent van de stemmen. Daarna volg t een peloton me t de PVV, het CDA, GroenLinks en D66. Zij schommelen allemaal rond 18 tot 20 zetels. De conclusie is: als R utte wint, verliest hij toch een pak zetels.

Al bi j al was he t een erg makk e campagne. Op voorhand was gezegd dat die zou uitdraaien op een t wee strijd tussen Geert Wilders en Mark Rutte. Die laatste had daar maanden geleden zelfs zijn campagne op afgestemd. Een tweestrijd heeft als effect dat de t wee stri jders er be ter van worden en groeien. Dat gebeurde in 2012 met Rutte en Samsom.

Maar ditmaal gebeurde er nie ts. Wilders bleef tot deze week zo goed als afwezig. In peilingen gebeurde al die tijd ook weinig. De PVV van Wilders zakte een bee tje, maar R utte werd nauwelijks groter. De kiezers op rechts leken zich eerder tot Sybrand Buma te keren. Omdat Wilders wegbleef van debatten, vulde Buma er de ruimte op rechts in. H ij is er in elk geval in geslaagd he t CDA – dat vi jf jaar geleden dood werd verklaard – te redden van de irrele vantie.

Terwijl de winnaar van de verkiezing­en onzeker blijft, is de grote verliezer wel al wek en bek end. Dat wordt de sociaaldem­ocratische PvdA. De partij betaalt een bijzonder hoge prijs voor vier jaar besparings­beleid. Dat de regering erin geslaagd is de begroting op orde te krijgen en de economie weer te doen draaien, weegt niet op tegen de besparinge­n die de Nederlande­rs gevoeld hebben in hun por temonnee. De PvdAkiezer­s wilden echt geen kabine t VVDPvdA.

Om de meubelen te redden, werd partijleid­er Diederik Samsom ver vangen door Lodewijk Asscher. Maar dat bleek lood om oud ijzer. Als vicepremie­r was hi j he t rode uithangbor­d van de regering en haar ‘asociale’ beleid. A sscher is ook geen campagnedi­er. H et ge volg: de PvdA dreigt de grootste verkiezing­snederlaag in haar geschieden­is te li jden.

Het gat op links werd heel slim ingevuld door Jesse Klaver van Groen

Links. Hij is the new kid on the block. Dat geldt minder voor Ale xander Pechtold van D66, maar ook hij heeft geprofitee­rd van de malaise bi j de PvdA.

5. Erdogan helpt Rutte een handje

Er kwam dus geen tweestrijd WildersRut­te en ook inhoudeli jk kabbelde het allemaal. Ja, plots had bijna elke politicus het over de Nederlands­e identiteit, maar vooral de besparinge­n in de zorg hielden onze noorderbur­en erg bezig. Alle partijen hebben beloofd dat er de komende jaren weer geïn vesteerd zal worden. Dus zoveel is er daarover ook niet te kiezen. Eigenli jk werd he t afgelopen weekeind pas echt spannend. M et dank aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De gemoederen tussen Nederland en T urkije zi jn trouwens nog lang niet bedaard. Erdogan gooide gisteren extra olie op het vuur door de Nederlande­rs verantwoor­delijk te stellen voor de moord op 8.000 moslimmann­en in Srebrenica in 1995. ‘ We kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er achtduizen­d Bosniërs afmaakten’, zei hi j. Rutte maalt er nie t om. I ntegendeel. Hij kan zich nog meer te profileren als de standvasti­ge leider . Dat een harde confrontat­ie me t een leider van een groot moslimland de campagne deed opflakk eren, is wel symptomati­sch voor he t algemeen klimaat waarin N ederland naar de stembus gaat.

6. De formatie wordt aartsmoeil­ijk

Vijf jaar geleden was de formatie snel beklonken. Hoewel veel kiezers op de VVD hadden gestemd, omdat ze niet wilden dat de PvdA he t land zou besturen, en de PvdAkiezer­s hetzelfde hadden gedaan om R utte te blokkeren, besloten R utte en Samsom samen een regering te vormen. Samen hadden ze daar voor genoeg zetels (om een meerderhei­d te halen, zijn 76 ze tels nodig). Een simpele rekensom leert dat er minstens vier – en waarschi jnlijk vijf – partijen nodig zijn om een stabiele regering te vormen. Dat wordt niet evident. De meest logische coalitie lijkt een centrumrec­htse. Daarin zouden de VVD , he t CD A, D66 en ChristenUn­ie kunnen zetelen. Als die vier partijen maximaal scoren, hebben ze misschien ne t een meerderhei­d. Een vi jfde par tner zoek en wordt moeilijk.

7. De peilers blijven peilen

De grootste verliezers bij veel verkiezing­en de voorbije jaren waren de peilingbur­eaus. Ook in N ederland zijn ze me t veel. Enk ele bleven nog tot gisteren doorgaan me t peilen, voor he t eerst was een flink e verschuivi­ng op te merken. Volgens I&O en Ipsos zakt de PVV weg naar 16 zetels. Wilders moe t de VVD , GroenLinks, D66 en he t CDA laten voorgaan. M aurice de H ond ont waarde maandag al een kanteling ten gunste van de VVD, maar die zet in zijn peiling van dinsdag nie t door.

Politicolo­og Tom Louwerse van de Leidense universite­it bracht de resultaten de voorbi je wek en telk ens samen in zi jn Peilingwij­zer. Hij publiceerd­e gisteren zi jn laatste overzicht (zie hiernaast). ‘Dat de VVD de grootste wordt, is nu het meest voor de hand lig gende scenario’, zegt hij. ‘Maar PVV en CD A maken ook nog kans.’

Morgen moe t bli jken hoe be trouwbaar de peilingen geweest. Om 21 uur sluiten de stembureau­s. Er volgen onmiddelli­jk e xitpolls, maar de definitie ve uitslag zal pas in de loop van de nacht bek endraken.

 ??  ??
 ?? © Hollandse Hoogte ?? De laatste voorbereid­ingen in een schooltje in Rotterdam.
© Hollandse Hoogte De laatste voorbereid­ingen in een schooltje in Rotterdam.
 ??  ??
 ??  ?? Vanavond om 21 uur sluiten de stembureau­s en volgen de eerste exitpolls, de definitiev­e uitslag volgt pas in de loop van de nac ht.
Vanavond om 21 uur sluiten de stembureau­s en volgen de eerste exitpolls, de definitiev­e uitslag volgt pas in de loop van de nac ht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium