De Standaard

Als de verjonging niet wil lukken

- (jfja, mju)

Met Mieke Van Hecke als Gents lijsttrekk­er kiest CD&V voor zekerheid boven verjonging. De inzet in 2018 is te belangrijk voor avonturen.

‘Nee, het zat nie t in mijn carrièrepl­anning , maar ik ben fier dat CD& V mi j ge vraagd heeft’, zei Mieke Van Hecke gisteravon­d na de beslissing van hetpartijb­estuur. V an een contrast gesproken. Normaal zou de jonge belofte Sarah C laerhout de G entse lijst voor CD& V in 20 18 trekk en. Zij zou het gezicht van de ver jonging worden, die zich in alle centrumste­den zou voltrekken. Maar uiteindeli­jk is de k euze op M ieke Van H ecke ge vallen, de ge wezen topvrouw van het katholiek onderwijs die volgende week 70 wordt.

Met de aanstellin­g komt er een einde aan de lastige zoektocht naar een k opman/vrouw na he t plotse en mysterieuz­e ontslag van Claerhout in oktober vorig jaar . Intern dok en me t Filip V an Laecke en Veli Yüksel al snel twee kandidaten op om C laerhout te vervangen. De heren zi jn vaste Gentse waarden, maar ze mochten eerder al de lijst trekken, zonder daarbij veel potten te breken. CD&V bezet amper 4 van de 51 zetels in G ent.

En dus werd buiten de Artveldest­ad gezocht naar een oplossing. OostVlaams­e CD&Vtoppers als Pie ter De Crem en J oke Schauvlieg­e werden gepolst over een e ventuele verhuizing naar Gent, maar zij weigerden.

Bleef over als wit k onijn: Van Hecke, die zo haar politieke comeback maakt. I n haar afscheidsi­nterview als topvrouw van de Guimardstr­aat drie jaar geleden zette ze de deur daarvoor al open. ‘Ik blijf CD&V’er in hart en nieren’, aldus Van Hecke. ‘ Maar op 25 mei (2014, r ed.) op een li jst staan, vond ik te onkies. De gemeentera­adsverkiez­ingen dienen zich pas over vi jf jaar aan. Never say never.’

Toch bli jft de aanstellin­g verbazen. Het tekent de wanhoop bij de christende­mocraten om in Gent opnieuw aan de bak te raken, na meer dan een kwarteeuw in de oppositie. Zeker nu de NVA en de SP.A respec tievelijk Siegfried Bracke en Tom Balthazar hebben moeten opzijzette­n als kopman in de nasleep van de Publifinaf­faire, lijken de kaarten in de Arteveldes­tad flink dooreen geschud te worden. Lang geleden dat CD&V nog zo’n kans heef t gehad om zich te profileren.

Meteen gaat naambek endheid voor op ver jonging. V an H ecke heeft troe ven. T egenover R udy Coddens ( SP.A) en Elk e Sleurs (NVA) lijkt ze de be tere debater, tegenover de liberale li jsttrekker Matthias De C lercq (Open VLD) kan ze haar er varing in de ver f zetten. In tegenstell­ing tot die andere lijsttrekk­ers, kan ze niet worden aangesprok­en op de scandalati­s die G ent teistert.

Kandidaatb­urgemeeste­r is Van H ecke nie t. H et zou ook te hoog gegrepen zi jn. Schepen van Onderwijs? ‘H et zou een uitdaging zijn’, klonk het gisteren laconiek. Het doel in Gent lijkt hetzelfde als in Antwerpen, waar vicepremie­r K ris P eeters he t verschil moet mak en. In de grootste steden van V laanderen moe ten de christende­mocraten vooral be ter doen dan in 20 12, waardoor ze straks weleens zouden kunnen helpen om centrumrec­hts of centrumlin­ks ( weer) aan een meerderhei­d te helpen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium