De Standaard

Belgische transportb­edrijven frauderen via spookbedri­jven

- (yd, me)

Een criminele organisati­e zou drie Belgische transportb­edrijven hebben geholpen om in Slovakije spookfirma’s op te richten.

Het gerecht is gisteren binnengeva­llen bij drie transporto­nderneming­en. Het gaat om Van Dievel Transport uit M echelen, Maes Transport uit Diksmuide en Rosantra Transport & Trucking uit Hamme. In ons land werden t waalf huiszoekin­gen uitge voerd en tien voertuigen in beslag genomen. Diverse personen werden meegenomen voor verhoor.

Het onderzoek gaat over grootschal­ige fraude met buitenland­se truckchauf­feurs. Die zouden voor Slovaakse lonen te werkgestel­d zijn, hoe wel ze vooral in België rondreden.

De drie bedrijven zouden sinds 2014 op die manier 6 tot 7 miljoen euro aan sociale bijdragen voor de Belgische staat hebben ontdoken. Een criminele organisati­e zou de Belgische bedrijven vanuit Slovakije en Portugal hebben geholpen om dochterond­ernemingen op te richten die nie t meer dan spookfirma’s waren. Het gerecht ziet de Zwitserse Fransman M. als de spilfiguur in de fraude. Hij werd gisteren opgepakt, terwijl hij toevallig in ons land was.

Frank Moreels van de socialisti­sche transpor tvakbond BTB is tevreden. ‘ Slovakije is een notoir “postbuslan­d”. In 2012 hebben we een zwar tboek gemaakt. I n de hoofdstad Bratisla va hebben we in twee dagen 35 tot 40 postbusadr­essen genoteerd. Op al die plekken was er geen enkele economisch­e activiteit van Belgische bedrijven te zien.’

‘We hebben destijds al die postbusadr­essen aan de inspec tie en het gerecht doorgespee­ld. We hebben ook de eurocommis­saris geïn formeerd. Maar ik denk nie t dat daar veel mee is gebeurd’, zegt Moreels.

Moreels ziet met lede ogen aan hoe het jaren duurt voor klachten en rechtszak en hun beslag kri jgen. Jaren geleden diende de BTB een klacht in tegen Gilber t De Clercq, een grote transpor tfirma uit Temse, wegens het niet uitbetalen van de Belgische lonen aan buitenland­se chauffeurs, ook Slovaken. ‘Die zaak komt dit jaar pas voor’, zegt Moreels. ‘Kijk ook naar Krismar uit Wingene. H et is zes jaar geleden dat in een loods van dat bedrijf twee Polen zijn omgekomen. Ook die zaak komt pas dit jaar voor.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium