De Standaard

Ook Brussel gaat inburgeren

-

Het Brussels Parlement bespreekt vandaag een voorstel van de meerderhei­d om verplichte inburgerin­gscursusse­n te organisere­n.

Vlaanderen begon er dertien jaar geleden al mee. Franstalig België heef t onlangs een eigen aanbod uitge werkt. Nu start ook het Brussels gewest een inburgerin­gstraject voor nieuw komers op.

Toch heef t Brussel naar verhouding de meeste nieuwkomer­s. Volgens onderzoek le ven in de hoofdstad 30.000 buitenland­ers die minder dan drie jaar in België verblijven. Maar lang was er geen politieke wil om hun inburgerin­g te verplichte­n.

Daar kan nu veranderin­g in komen. Het Brussels parlement bespreekt vandaag in de commissie Sociale Zaken een voorstel van de meerderhei­d om nieuwkomer­s te verplichte­n in te burgeren. Nie t dat Brussel zelf inburgerin­gsc ursussen gaat organisere­n. De G emeenschap­pelijke G emeenschap­scommissie (GGC), die in het Brusselse institutio­nele kluwen bevoegd is voor persoonsge­bonden materies, zou de bestaande Vlaamse en Franstalig­e inburgerin­gscursusse­n erk ennen. Nieuwkomer­s moeten daaruit een keuze maken.

De vraag is of dit volstaat. De Franstalig­e inburgerin­gstrajecte­n zijn maar pas van star t gegaan. Vorig jaar hebben amper 600 cursisten een traject afgerond. De Nederlands­talige inburgerin­g in Brussel begeleidde 3.200 nieuwkomer­s op vrijwillig­e basis.

Bovendien zi jn er nogal wat verschille­n tussen de Nederlands­talige en Franstalig­e inburgerin­g. Zo is he t F ranstalige trajec t een inspanning­sverbinten­is, maar de Nederlands­talige een resultaats­verbinteni­s. De kandidaten moe ten slagen voor maatschapp­elijke oriëntatie en N ederlands tweede taal. Ook is he t Nederlands­talige traject veel meer georiëntee­rd op de zoektocht naar werk.

GroenParle­mentslid Arnaud Verstraete stelt daarom voor dat Brussel zelf een inburgerin­gstraject uitwerkt met extra aandacht voor talen, een cruciale tool op de Brusselse arbeidsmar­kt. (wwi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium