De Standaard

Campagne zinkt weg in affaires

Zoon en dochter stortten loon terug

- (bar)

De rechtse presidents­kandidaat François Fillon (L es Républicai­ns) is officieel in beschuldig­ing gesteld wegens de verduister­ing van overheidsg­eld. Dat is he t gevolg van het onderzoek naar ‘ P enelopegat­e’: Fillon betaalde zijn vrouw en zi jn kinderen als parlementa­ire mede werkers, maar er bestaat t wijfel of ze effectief diensten verrichtte­n voor hun riante loon.

De krant Le Parisien onthulde nu dat de kinderen M arie en C harles een deel van hun loon terug gestort hebben aan hun ouders.

In het geval van zijn dochter, die bij Fillon aan de slag was van oktober 2005 tot december 2006, ging het om 33.000 euro, of 70 procent van wat ze verdiende. V olgens haar advocaat betaalde Marie Fillon volkomen vrijwillig een deel van de kosten terug, die haar ouders maakten voor haar huweli jk in augustus 2006. ‘ Ze heeft dat nie t gedaan me t een pistool tegen haar slaap ’, verklaarde hij. Maar de eerste stor ting vond al plaats in november 2005, ruim een halfjaar voor he t trouwfeest.

Charles Fillon, die van januari tot juni 2007 zijn vader bijstond als advocaat, hoewel hij nog nie t afgestudee­rd was, stor tte ongeveer 30 procent terug van wat hi j verdiende. De eerste betaling vond plaats in januari 2007. Charles wilde volgens een medewerker van Fillon zi jn ouders compensere­n voor he t zak en huurgeld dat ze hem bi j het begin van zijn carrière toegestopt hadden.

De inbeschuld­igingstell­ing verandert niets voor Fillon, die vastbeslot­en is zijn onschuld te be wijzen en vasthoudt aan zijn kandidatuu­r. Als Fillon de presidents­verkiezing­en zou winnen, geniet hij immuniteit voor vervolging. De kans is volgens de Franse media zeer klein dat de e ventuele doorverwij­zing naar de rechter nog voor de t weede ronde op 7 mei valt. In de peilingen bli jft Fillon rond de 20 procent hangen, achter Le Pen en Macron.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium