De Standaard

Theresa May gaat op Brexittour

- (gdn)

BRUSSEL | Premier T heresa May zal volgens The G uardian rondtoeren in Schotland, W ales en NoordIerla­nd om meer eensgezind­heid te smeden over de Brexit. Daarna wil ze officieel ‘ artikel 50’ ac tiveren, het artikel uit het Verdrag van Lissabon dat regelt hoe een lidstaat uit de U nie kan stappen.

Haar tour door he t land zou vooral bedoeld zijn om alle Briten op één li jn te kri jgen. NoordIer land en Schotland stemden vorig jaar tegen de Brexit, en de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil zelfs een nieuw referendum over Schotse onaf hankelijkh­eid, zodat Schotland eventueel wel lid kan bli jven. M ay zei gisteren in het parlement dat Sturgeon daarmee ‘grondwe ttelijke spelle tjes’ speelde met de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Wales stemde voor de Brexit, maar uit peilingen bleek al snel dat de Welshmen eigenlijk spijt hadden van die lea‘ ve’stem.

May is nog steeds van plan om de uitstappro­cedure formeel in gang te ze tten tegen eind deze maand. Wanneer juist, wil ze nog niet kwijt. Ook niet of het voor of na de symbolisch­e datum van 25 maart zal zijn, de zestigste verjaardag van he t Verdrag van Rome waardoor de EU werd opgericht. M aandagavon­d ze tte he t Britse parlement he t licht op groen voor de Brexit. Ergens in de komende dagen zet de Queen haar handtekeni­ng onder de tekst, zodat die kracht van we t krijgt.

De activering van ar tikel 50 is het startsein voor de officiële uitstappro­cedure. M ay heef t dan twee jaar tijd om te onderhande­len over de voor waarden voor de uitstap. Is er na twee jaar geen akkoord bereikt, dan eindigt het lidmaatsch­ap van de EU automatisc­h.

 ??  ?? Theresa May. © ap
Theresa May. © ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium