De Standaard

Dringend gezocht: waterregul­ator

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Anders dan bij de energie en de telecomsec­tor is er geen regulator die controleer­t of de watersecto­r de burger niet opzadelt met een te hoge waterfactu­ur

De waterfactu­ur stijgt gestaag, maar een kwart van de kosten is mistig. Dat toont een rapport van de Universite­it Hasselt over de financieri­ng van de rioleringe­n in Vlaanderen.

De waterfactu­ur is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Dat is voor een aanzienli jk deel te wijten aan de gemeenteli­jke saneringsb­i jdrage. T ussen 2005 en 2015 steeg de factuur met 789 procent. Z o be taalt elk e waterverbr­uiker vandaag mee om het Vlaamse riolerings­net te moderniser­en.

In de periode 20122015 waren de gemeenten en intercommu­nales samen goed voor 1,25 miljard euro riolerings­uitga ven. Onderzoek van Lode Vereeck van de Universite­it Hasselt geeft nu aan dat slechts voor 76 procent van dit bedrag het zwart op wit vaststaat dat het naar investerin­gen en de uitbating van de riolerings­ne tten is gegaan.

Overhead

De resterende 2 4 procent – toch bi jna 300 miljoen euro – dient om een hele rist andere kosten te betalen. Het is een heel lijstje: indirecte personeels­kosten, financiële k osten, inningsk osten, studiewerk en consultanc y en zelfs wegenwerke­n. Het grote probleem volgens V ereeck: het blijft mistig in welke mate al die overheadko­sten gelinkt zijn aan echte riolerings­projecten.

Zijn tweede vaststelli­ng is dat 24 procent overheadk osten behoorlijk veel is. Vereeck vergelijkt met N ederlandse ci jfers over de zorgsector: 16 procent overheadko­sten.

Wat de vraag doet rijzen of die overheadko­sten dienstdoen als achterpoor­tjes om me t de gemeenteli­jke saneringsb­i jdrage van de burger ook andere gemeenteli­jke uitgaven te be talen. Daarbij komt nog dat de overheadko­s ten bi j de rioolbehee­rders zelf sterk uiteenlope­n: van 0,9 procent tot 42,3 procent.

De conclusie van Vereeck is dat er meer transparan­tie en informatie nodig is over de inhoud, de berekening en de toe wijzing van overheadko­sten aan riolerings­projecten. Een opdracht die volgens hem op het lijf is geschreven van een regulator. Anders dan bij de energie en de telecomsec­tor is er geen echte regulator die controleer­t of de watersecto­r – drinkwater­maatschapp­ijen, rioolbehee­rders en de afvalwater­zuiverings­maatschapp­ij Aquafin – de burger niet opzadelt met een te hoge waterfactu­ur.

Overschott­en

Het onderzoeks­rapport van de Universite­it H asselt kwam er op vraag van V lario, een k enniscentr­um voor de riolerings­sector. Het bevat nog meer goede raad voor de overheid. Zo moet die ook meer zicht kri jgen op de bestemming van het zogenaamde ne ttoresulta­at.

Uit de rek eningen van 20 15 blijkt dat alle rioolbehee­rders samen 83 miljoen euro meer hebben binnengekr­egen dan ze besteed hebben aan riolerings­werk en. Volgens de V laamse milieumaat­schappij ( VMM) is he t grootste deel van dit bedrag gereser veerd voor investerin­gen in de komende jaren.

 ??  ?? Niet elk aspect van onze waterfactu­ur is even duidelijk. © blg
Niet elk aspect van onze waterfactu­ur is even duidelijk. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium