De Standaard

Laatste kans voor Saudi’s

-

‘Dit is het soort project dat Antwerpen nodig heeft. Ik kan dat alleen maar toejuichen. ’ Burgemeest­er Bar t De W ever (NVA) was in zijn nopjes toen het Saudische Energ y Recover y Systems (ERS) in mei 20 15 aankondigd­e dat het 3,7 miljard euro wilde investeren in de Antwerpse haven. Binnen de t wee jaar zou de eerste spade in de grond steken en tegen 2020 zou de fabriek beginnen met de verwerking van plastic afval tot ‘groene’ ammoniak en de kunstmests­tof ureum. V laanderen rek ende zich ri jk: minstens 900 banen stonden op stapel.

Bijna twee jaar later is er nog geen molshoop gegra ven. M eer nog, de Saudi’ s slaagden er zelfs niet in een Belgische vennootsch­ap uit de grond te stampen. Nochtans had he t Antwerpse havenbestu­ur ERS uiterlijk tot januari dit jaar de tijd gegeven om een nv op te richten. H et mocht nie t baten: ERS haalt de deadline niet, meldde De Ti jd vandaag . J uridisch gezien kan he t ha venbestuur nu het hele project afblazen, maar niemand wil dat oficieel gezegd hebben.

‘Een groot industriee­l projec t als dit binnenhale­n, is nie t vanzelfspr­ekend’, reageer t Ant werps havenschep­en M arc V an P eel (CD&V). ‘ Nergens in Europa trouwens. De fabriek van ERS past goed in de petrochemi­sche cluster in Ant werpen en kan bi jdragen aan de circ ulaire economie.’

ERS wijt de vertraging aan het feit dat het in deze tijden niet simpel is grote sommen geld over te brengen van he t M iddenOoste­n naar Europa. ‘ Daarom willen we ERS nog een kans geven’, zegt Van Peel. De Saudi’s krijgen nog twee maanden, tot 8 mei, om hun dossier af te werk en.

Klinkt dat u bekend in de oren? Dit is dan ook geen herkansing , maar een twééde herkansing voor ERS. V orig jaar veranderde he t havenbestu­ur al van tac tiek. Nadat het eerst het Delwaidedo­k had gereservee­rd voor he t Saudische megaprojec­t, werd voor he t dok een nieuwe rondvraag gelanceerd. Daardoor moest ERS een nieuwe kandidatuu­r indienen voor de oude Opelsite, die herdoopt werd tot de Churchill Industriël­e zone.

ERS kon de t wijfels rond zi jn miljardenp­roject ook nooit van zich afschudden. Al enkele dagen na de aank ondiging werden vragen gesteld bi j de financieri­ng . Toen behalve de Saudische familie AlIssa ook de naam van Saleh Kamel in he t ont werpdossie­r opdook, gingen de poppen aan he t dansen: de familie Kamel werd in verband gebracht me t Al Q aeda. ERS ontk ende alle banden me t Kamel: ‘De enige in vesteerder is AlIssa.’

Maar AlIssa, een steenrijke familie die vooral belangen heeft in de hotel en banksector in SaudiArabi­ë, neemt slechts 20 procent van de in vestering voor zich. De overige 80 procent moe t van e xterne financiers k omen. V olgens ERS zi jn ‘ er princiepsa­kk oorden’ en ‘is het project springleve­nd’, aldus het bedrijf in De Tijd.

Niet veel later luidden de Bond Beter Leefmilieu en de oppositiep­artij SP.A de alarmbel: de fabriek van ERS zou maar liefst 3, 3 miljoen ton CO2 uitstoten – vergelijkb­aar me t onge veer een miljoen personenwa­gens. ‘Dit zet ons hele klimaatbel­eid op de helling’, klonk het. Alarmisme, zei he t V laamse onderzoeks­instituut Vito.

De Antwerpse haventop zocht ondertusse­n raad bij PwC. Na een diepgaand onderzoek besloot he t advieskant­oor dat de bouw van de fabriek perfect past in de chemische cluster in de ha ven. Dat de haven kort daarna ERS doorstuurd­e naar de C hurchillzo­ne, iwa ‘omdat er andere grote spelers geinteress­eerd waren in het Delwai ‘ dedok’, zeg t ha venschepen M arc Van Peel. ‘En die concessies k onden onmiddelli jk worden toegezegd.’

Het liep de voorbije jaren vaak verkeerd met grote investerin­gen, zoals de 100 beloofde Chinese bedrijven die uiteindeli­jk nooit naar Willebroek kwamen. Of kijk naar Tesla, dat N ederland verkoos boven België voor zijn nieuwe vestiging. Verliest de Antwerpse haven dan de hoop niet? Als zelfs een juridische struc tuur opze tten een moeilijk te nemen horde is voor een miljardenb­edrijf.

‘Daar mag je niet te veel op focussen’, zegt Van Peel. ‘Andere basisstapp­en heef t ERS wel genomen. Daarom kri jgt he t bedri jf nog een kans. Het heeft tot juli een exclusieve optie op de C hurchillzo­ne. We onderhande­len nog niet met andere bedri jven, maar we lanceren tegelijker­tijd een nieuwe rondvraag voor het geval ERS op 8 mei nie t over de brug k omt.’

Momenteel hebben er geen grote industriël­e spelers zin in de site. Daarom klampt het Antwerpse havenbestu­ur zich vast aan de Saudische beloftes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium