De Standaard

Advocaten Stibbe wijzen afschaffin­g ecocheques af

- (jir)

De vervanging van ecocheques door een nettobedra­g – een ecovergoed­ing – is juridisch niet haalbaar, meent het advocatenk­antoor Stibbe.

Twee advocaten van Stibbe, Jerome Aubertin en H erman Craeninckx, hebben zich gebogen over he t we tsvoorstel van kamerleden uit de vier meerderhei­dspartijen om de ecocheques af te schaf fen en te ver vangen door een ne tto loonsupple­ment, een ‘ecovergoed­ing’. Net als bij de ecocheques zouden er geen sociale of fiscale lasten op die ecovergoed­ing moeten betaald worden.

Aubertin en Craeninckx deden hun studie op vraag van de V ouchers I ssuers A ssociation, dat is de federatie van uitge vers, zoals Sodexo en Edenred.

De publicatie van he t Stibberapp­ort k omt een week voor de (tweede) bespreking van het wetsvoorst­el in de kamercommi­ssie Sociale Zak en. M ogelijk k omt er uitstel, want de kamerleden wachten nog op de adviezen door de Nationale Arbeidsraa­d en de Raad van State. M et name de MR was vragende par tij voor die bi jkomende adviezen.

De meerderhei­dspar tijen willen k omaf mak en me t een omslachtig systeem waarbi j 1,5 miljoen werknemers een keer per jaar een en veloppe me t ecocheques krijgen voor maximaal 250 euro. Omdat zulke ecocheques maar 24 maanden geldig zijn, blijven er in de praktijk elk jaar een half miljoen ongebruikt.

De twee Stibbeadvo­caten vinden dat de omvorming van de ecocheques tot een ne tto ecovergoed­ing het concept er van doet ver wateren. De ecovergoed­ing wordt met de rest van he t loon op de bankrekeni­ng van de werknemer gestort en kan dus vri j gebruikt worden, luidt he t. M aar als er geen specifiek doel mee gepaard gaat – met de ecocheques kunnen alleen ecologisch­e produc ten gekocht worden – valt ook de grondslag weg voor een vrijstelli­ng van sociale en fiscale lasten. Als he t een ge woon loon wordt, kunnen er zelfs milieuscha­delijke producten mee worden gek ocht, zoals benzine, en daarom kan het geen classifica­tie als ecovergoed­ing krijgen, is hun redenering .

Het Stibberapp­ort pleit als alternatie­f voor de veralgemen­ing van elektronis­che ecocheques, zoals bij de maaltijdch­eques. En verwijst naar de ‘economisch­e meerwaarde’ van maalti jd en ecocheques: koopkracht die moet uitgegeven worden en nie t kan opgespaard worden.

Toch gaat de vergeli jking me t de maaltijdch­eques niet helemaal op, luidt het, ‘omdat de onderligge­nde filosofie anders is’. Besluit: ‘We zouden sterkere argumenten hebben tegen de ver vanging van maaltijdch­eques door een ne tto vergoeding.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium