De Standaard

Vrijlating weer toe

-

te aan de Dapperensq­uare. Zeven van die tien feiten vonden plaats tussen 17 en 23 februari. Daags nadien, op 24 februari, kon de politie aan he t station van Link ebeek, drie daders identifice­ren. De drie beantwoord­den aan de beschri jving door de slachtof fers.

Eén van hen is een vijftienja­rige Braziliaan, die later de hoofddader zou bli jken te zi jn. Alleen gaf hij een valse identiteit op. Na contact met de school, kon de politie de echte identiteit van de dader achterhale­n.

Al negen jaar verbli jft hi j samen me t zi jn moeder, broers en zussen in de illegalite­it. Ze wonen in de Brusselse M arollenwij­k, maar niemand van hen werd ooit officieel in België ingeschre ven.

Omdat de criminele tiener geen officieel adres heef t, liet de politie hem opsporen. Uiteindeli­jk liep hi j zondaga vond in de Huidevette­rsstraat in Brussel tegen de lamp. Blijkbaar had hij, na de controle in Linkebeek, zijn actieterre­in verlegd. De jongeman werd andermaal be trapt op een diefstal met geweld. Zijn doelwit was de gsm van een oudere vrouw. De Brusselse politie wist dat er een onderzoek liep tegen de kerel. Hij werd voorgeleid bij het jeugdparke­t.

Tijdens zi jn verhoor legde hi j gedeelteli­jke bekentenis­sen af. Zeker zes slachtoffe­rs die in Ukkel en Linkebeek werden beroofd, hebben hem formeel herk end. H et parket en de jeugdrecht­er wilden de jongeman in een gesloten jeugdinste­lling plaatsen.

Door plaatsgebr­ek in de instelling van Kasteelbra­k el werd de jongeman vrijgelate­n. Een opsluiting in een jeugdge vangenis was nochtans een mogeli jkheid. De verdachte voldeed aan de voor waarden: hij is manneli jk, ouder dan veertien jaar, en verdacht van feiten waar voor een volwassene meer dan vijf jaar cel risk eert.

Voor zi jn arrestatie stond de jongeman al onder toezicht van een Brusselse jeugdrecht­er . Ook na de vrijlating bleef die maatregel van kracht. Hij leek niet onder de indruk, want gisteren ging hi j opnieuw aan he t stelen.

In Anderlecht rukte hij tijdens de ochtend een gsm uit de handen van een vrouw, maar hij kon worden ingerek end. De politie heef t hem verhoord. M ogelijk komt er opnieuw een vraag tot plaatsing in een gesloten instelling .

De lokale politie is ontgoochel­d over de vrijlating. ‘Het gebeurt zo vaak dat een gearrestee­rde wordt vrijgelate­n. Soms heeft de arrestatie uren werk gekost. Als het parket hen weer vrij moet laten, dan hebben onze agenten he t daar moeilijk mee ’, zeg t politie woordvoerd­er Yves Desmet van de zone Marlow.

‘Het plaatsgebr­ek is in deze contreien vooral aan F ranstalige kant een groot probleem. Z olang er niet meer plaatsen worden gecreëerd, is er sprake van een feitelijke straffeloo­sheid. Daarmee geven we die jongeren een totaal verkeerd signaal. W e be vestigen hen eigenli jk in wat ze verk eerd doen’, zegt rechercheu­r Peter Bellemans aan persbureau Belga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium