De Standaard

‘Sagan krijgt het heel moeilijk, iedereen zal tegen hem rijden’

De hele week hoorde je in TirrenoAdr­iatico dezelfde echo: ‘Wie gaat Peter Sagan in godsnaam kloppen in de klassieker­s?’ Maar Tom Boonen voorspelt de wereldkamp­ioen een lastig voorjaar. ‘Alle ploegen gaan dezelfde tactiek hebben: Sagan isoleren en lossen.

- WIELRENNEN BRAM VANDECAPEL­LE

SAN BENEDETTO DEL TRONTO | Een hele week van officiële persconfer­enties in TirrenoAdr­iatico, maar geen enkele was zo goed als die van T om Boonen gisteren. H elemaal à l’ im

proviste: rechtstaan­d bi j de bus, in het Engels, ter wijl soigneur R udy Pollet naast hem een par tij kippenbill­en staat te bakken. Gevraagd naar zijn indruk over P eter Sagan, zeg t Boonen net zo achteloos: ‘Je mag er heel zeker van zijn: Peter is momenteel de beste, maar het zal voor hem heel moeilijk worden om een klassieker te winnen.’ Waarom denk je dat?

‘Omdat hij de beste is, maar nie t de sterkste ploeg heeft. Daar moeten we eerlijk in zijn. BoraHansgr­ohe is

goed, maar jullie kunnen ook rek enen, toch? (Sagan zat in de finales vaak geïsoleerd, red.)’ Wordt dat dan de insteek van het voorjaar? Sagan in zijn eentje tegen het collectief Quick Step Floors?

‘Het probleem voor P eter is dat het niet alleen over onze ploeg gaat. Ik moet de strategie van de andere teams hier nie t bepalen, maar alle ploegen in de wereld denk en straks hetzelfde: hij is de te kloppen man. Dus zal ook iedereen dezelfde strategie en he tzelfde doel hebben: hem isoleren en los rijden. Ik verwacht zo heel open wedstrijde­n, met een finale die veel vroeger begint. ’ Toch hoor je al de hele week: Sagan is zo goed dat hij ook zonder ploegmaats wint. Jij gelooft niet dat hij onverslaan­baar is? ‘Niemand is on verslaanba­ar. Dat is eigen aan de koers: je mag de beste renner van de wereld zi jn en in je beste vorm ooit verk eren, de kans blijft altijd groter dat je niet wint dan dat je wel wint. Ik heb dat wel eens jammer gevonden. ( fijntjes) En soms ben ik daar blij om geweest. Natuurlijk heeft iedereen gezien hoe Sagan hier rondvloog . Dus wee t iedereen wel dat je een plan nodig hebt om hem te kloppen.’ Maandag in Civitanova Marche kloppen jullie Sagan na een aanval van Terpstra op de laatste helling. Gaviria kon rustig in het wiel zitten, terwijl Sagan zonder ploegmaats moest achtervolg­en. Kunnen jullie op de Poggio in Sanremo iets gelijkaard­igs doen?

‘Neen. Elk e race is anders. Een sterke ploeg is net een onvoorspel­bare ploeg. Je moet nooit aan een race beginnen met één vastgelegd­e strategie die je ten koste van alles wil doorduwen. Bovendien: Sanremo is nie t zo heel ingewikkel­d: zo snel mogelijk de Poggio naar boven, zo snel mogelijk naar beneden. En dan zo snel mogelijk sprinten. Al zeg ik er ook bi j: elke vijf, zes jaar gebeurt er in Sanremo iets dat niemand verwacht. Misschien is dit jaar zo ’n editie.’ Welke rol heb jij zaterdag in een team

met kopman Gaviria?

‘Ik hoop om met de eerste vijftien boven te k omen op de P oggio. Om Fernando dan zo goed mogelijk af te zetten. Hij is de kopman, een van de meeste ge talenteerd­e jonge gasten, die het verdient om alle steun te krijgen. Hij heeft de gave om zonder veel ervaring toch te we ten hoe je die koers rijdt.’

‘Fernando dur ft beslissing­en te nemen, voelt wielrennen tac tisch goed aan. Hij heeft alles om Sanremo te winnen, maar net zo goed zeggen we over tien jaar: We dachten dat Gaviria vijf keer Sanremo zou winnen, maar het is hem nooit gelukt. ’ Jij hebt nooit gewonnen en bent er nochtans vaak dicht bij geweest. ‘Ja. Alle klassiek ers zi jn moeili jk te winnen, maar Sanremo nog wat meer dan de andere. Nochtans heb je altijd he t ge voel dat je er dicht bi j bent. Als je met een groep van vijfentwin­tig naar de streep gaat, heb je altijd het gevoel dat je een kans maakt. Misschien is het een loterij, maar anderzijds wint er nooit een pannenkoek. Het jaar dat ik vierde eindigde (na winst voor ploegmaat Pozzato in 2006, red.) had ik het gevoel dat ik de benen had om te winnen. Alle andere

‘Niemand is onverslaan­baar. Je mag nog de beste renner van de wereld zijn en in je beste vorm ooit verkeren’

keren ben ik op mijn waarde geklopt.’ Wordt het raar om te rijden in de wetenschap dat het de laatste keer is? Je laatste koers zelfs in Italië.

‘Ik sta niet te veel stil bij de laatste keer dit of de laatste k eer dat. Dan heb je nie t de juiste mindset om te koersen. M aar he t is wel grappig: hier in TirrenoAdr­iatico zi jn veel renners officieel afscheid komen nemen. Tom, we hebben net besef t dat we geen wedstri jden meer met jou gaan ri jden. V eel succes in de r est van je leven . Dat is wel tof .’ ‘Met mannen als Museeuw en Van Petegem heb ik dat ook gedaan. Dan zeg je iets als: Het wordt toch raar als jullie er volgend jaar niet meer bi j zijn. (lacht) En dan blijkt dat volgend jaar alles precies he tzelfde is, ook zonder hen.’ Tot slot: moeten we het nog hebben over je valpartij deze week?

‘Neen, die ben ik alweer vergeten. Ik ben blij met mijn vorm, al ben ik nu vooral heel moe. Het waren lange koersdagen en nadien hebben we af en toe nog bi jgetraind. H et wordt zaak om zo goed mogelijk te herstellen richting Sanremo. K om ik die wedstrijd goed door , dan ga ik me t een goede vorm richting klassieker­s.’

 ?? © David Stockman/belga ?? ‘Alle klassieker­s zijn moeilijk te winnen, maar MilaanSanr­emo nog wat meer dan de andere’, weet Tom Boonen.
© David Stockman/belga ‘Alle klassieker­s zijn moeilijk te winnen, maar MilaanSanr­emo nog wat meer dan de andere’, weet Tom Boonen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium