De Standaard

Nainggolan hoofdbreke­r voor Roberto Martinez

- (bla)

en spelen bij Chelsea en Liverpool wekelijks hun wedstrijd en zijn in perfecte conditie. Het grote vraagteken is wie de derde doelman wordt. Dat is geen le vensbelang­rijke vraag want die derde keeper is meestal vooral nuttig voor de trainingen en komt zelden aan spelen toe. Het is wel interessan­t om we ten wie de bondscoach op dit moment de op weet na beste doelman van het land acht.

Sinds het EK en het terugtrede­n van Marc Wilmots is JeanFranço­is Gillet afgevoerd en kwam in de plaats. Op dat moment logisch, maar dat is he t al lang niet meer. De gewezen doelman van AA Gent is bij de Engelse tweedeklas­ser Newcastle gedegradee­rd tot derde doelman en het zou niet verbazen dat hij niet wordt opgeroepen. Roberto Martinez verraste door (24, KV Mechelen) en

(23, Eupen) in de voorselec tie op te nemen. Keeperstra­iner Erwin Lemmens ging in L a Coruña een ki jkje nemen hoe he t gesteld is me t belof tendoelman uitgeleend door Anderlecht maar nog niet aan spelen toegek omen. H et li jkt erop dat de bondscoach aan het zoeken is maar in principe kan hi j nie t voorbi j aan de jongste twee wedstrijde­n weer titularis bij VfL Wolfsburg in de Bundesliga door de heupblessu­re van nummer één Benaglio.

In de defensie blijft de toestand van Vincent Kompany zorgen baren. H ij speelde dit seizoen nog maar één van de slechts zeven wedstrijde­n waarin hij aantrad de volle 90 minuten. Zijn laatste match dateer t alweer van 28 januari, zi jn laatste interland van oktober 2015. Zijn coach bij Manchester City, Pep Guardiola, verklaarde hem fit, maar laat hem nie t spelen. Haalt Martinez hem er dan bi j?

Christian Kabasele zit niet langer in de selectie bij Watford, Jason Denayer speelt wegens een blessure ook al meer dan een maand niet meer bij Sunderland. Nicolas L ombaerts is licht geblesseer­d bi j Zenit, maar hij was er onder Martinez slechts in hoogste nood bij. In november was Luis Pedro Cavanda er ook nog bij, maar die speelt al twee maanden niet meer mee bij Galatasara­y. Voor het overige heeft de bondscoach minder defensie ve problemen dan rond de vorige interlands.

Het vaste centrale trio is fit. Minder zorgen dan voorheen dus en de enige vraag is: wie vult deze zekerheden aan? is terug, maar komt weinig aan spelen toe bi j AS Roma. in de basis in de laatste interland tegen Estland, is goed bezig bij Anderlecht en zal er ook weer bij zijn. en blijven in het vizier terwijl bij Celtic opnieuw basisspele­r. speelt ook opnieuw bi j C lub Brugge. K euze genoeg voor he t doorgaans meest kwetsbare compartime­nt in de selectie.

zit in de vorm van zijn leven. De bondscoach riep de midden velder van AS Roma in november tot ieders verrassing niet op en het is maar de vraag in hoeverre hij van idee veranderd is. De situatie is nauwelijks veranderd want Nainggolan vindt nog altijd dat hij in de basis thuishoort. Martinez, die Nainggolan tussen de li jnen nie t gediscipli­neerd genoeg vindt, wil hem die garantie niet geven. Afwachten in hoeverre Martinez gas terugneemt.

En er is nog een aspec t. Nainggolan speelt bij AS Roma veel dichter tegen de aan vallers aan en k omt daarbi j in he t vaar water van

en Met die spelers de concurrent­ie aangaan wordt natuurlijk nog moeilijker.

Voorts zijn Steven Defour en T horgan Hazard nog niet inzetbaar. en

waren het voorbije weekend licht geblesseer­d. Zonder Meunier wordt het zoeken naar een vervanger op die rechterkan­t en dat wordt niet makkelijk. Voor het overige zi jn in he t midden

en selecteerb­aar. Ook hier keuze te over dus en voorlopig geen reden om er , zoals de laatste k eer, ve teraan Timmy Simons bij te halen.

In aanvallend opzicht is een zekerheid. De afstand tussen hem en de andere spitsen is de voorbije maanden alleen maar groter ge worden. speelt wekelijks bij Crystal Palace, maar me t ups en downs. Zijn laatste goal dateert alweer van zes weken gelden. beperkt zich bij Chelsea, op twee bekerduels na, nu al vier maanden tot invalbeurt­en van maximum zes minuten. speelt meer, maar kan die basisplaat­s bi j Liverpool nooit vasthouden. is fit, maar speelt niet altijd bij Everton. had een gesprek met de bondscoach. De aanvallers zijn paraat, maar aan Lukaku als onbetwiste titularis hoeft niet te worden getwijfeld.

Zijn huidige verbinteni­s loopt af in de zomer van 20 18. Als hi j zijn laatste contrac tjaar ingaat, wordt hij een be taalbaar transferdo­elwit voor elk e club die een flitsende winger of pock etspits zoekt. In Engeland wordt hi j (ten onrechte) gelinkt aan M anchester United, in Italië schri jft de Gazzetta dello Sport dat Inter een bod voorbereid­t. I n werkelijkh­eid volgen clubs uit alle grote competitie­s zijn evolutie. Ook China, waar hij ploegmaat kon worden van Axel Witsel, laat hem nie t los.

Het enige argument dat tegen de Leuvenaar pleit, is zi jn leeftijd. Mertens wordt in mei der tig en de club die in hem in vesteert, zal hem nie t meer me t een meerwaarde kunnen door verkopen. Wat de Premier League betreft zal Mertens moeten mikken op teams als W est Ham, Crystal Palace of misschien promovendu­s Newcastle, getraind door Mertens’ extrainer Rafa Benitez.

Op dit ogenblik lig t Mertens niet wakker van zijn sportieve toekomst. Zijn persoonlij­ke situatie, getekend door een relatiebre­uk, primeert. Hij leeft van dag tot dag en hakt k omende zomer de knoop door. Zowel sportieve als financiële argumenten wegen door op zi jn dertigste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium