De Standaard

De catch 22 van de (te) dure tvrechten

Passeren Belgische voetbalclu­bs voor het laatst langs de kassa? De dalende kijkcijfer­s bij sportbetaa­lzenders beloven niet veel goeds, oordeelt DAAM VAN REETH.

-

Binnenkort raakt bek end tegen welke pri js de t vrechten voor he t Belgische profvoe tbal voor de k omende drie seizoenen zijn verkocht. Rechtenhou­der MP & Silva hoopt op een hoger bedrag dan de 80 miljoen euro die hij de Pro League, de vereniging van Belgische profession­ele voetbalclu­bs, garandeer t. Als dat lukt, mag dat een succes genoemd worden. H et zal waarschi jnlijk de laatste keer zijn dat de voetbalclu­bs zo gretig kunnen incasseren, omdat het betalende kijkmodel voor sportuitze­ndingen onder steeds grotere druk staat.

Vanuit de Verenigde Staten waaien er zelfs alarmerend­e berichten over. De grootste aanbieder van sport op kabeltv verliest er maandelijk­s 300.000 kijkers. Terwijl ESPN in 2012 ruim 100 miljoen abonnees telde, zullen dat er in 2020 naar ver wachting nog slechts 75 miljoen zijn. Rampzalig voor de zender die jaarlijks 6 miljard dollar aan uitzendrec­hten betaalt. Minder kijkers hebben impliceer t zowel dalende ont vangsten uit abonnement­en als lagere reclameink omsten. Om de dure tvcontract­en te kunnen bli jven financiere­n, moe t de abonnement­sprijs omhoog, wat leidt tot een verdere daling van de abonnement­en, en dus van de reclameink omsten.

De spreidstan­d tussen duurdere tvcontract­en en dalende inkomsten wordt stilaan onhoudbaar . V olgens insiders is he t een k westie van ti jd voor er een stevige prijscorre­ctie zal optreden voor de uitzendrec­hten van zelfs de meest waarde volle spor tcompetiti­es.

Het kijkpublie­k verdampt

Betalende spor tzenders k ennen niet alleen een probleem van pri jszetting. Een fundamente­lere e volutie bedreigt de essentie van hun businessmo­del: he t aantal mensen die nog willen be talen voor spor t op tv, neemt schrikbare­nd snel af. De oudere generaties, die gewoon zijn lineair tv te ki jken en daar via een kabelabonn­ement voor be talen, ster ven uit. Ze worden nie t vervangen door de cable nevers, jongeren die weigeren te be talen voor tele visie, omdat hun totale leefwereld en informatie­verzamelin­g zich afspelen via de gratis sociale media. T egelijkert­ijd groeit in de tussengene­ratie de groep

cable cutters, sportfans die hun dure kabelabonn­ement opzeg gen, omdat ze de (spor t)actualitei­t ondertusse­n grotendeel­s via socialemed­iakanalen volgen.

Net zoals de muziekindu­strie veel te laat begreep dat he t internet het traditione­le verkoopmod­el in elkaar deed klappen, heef t de spor tindustrie he t dreigende faillie t van het huidige businessmo­del voor sportuitze­ndingen op tele visie amper in de gaten.

Toch zijn er ook in Europa onrustwekk­ende signalen. De eerst volgende Olympische Spelen zullen niet op de Duitse openbare omroep te bekijken zi jn, omdat er geen akk oord kwam met de nieuwe rechtenhou­der Discovery Channel. Het aantal Duitse kijkers voor de Spelen dreigt daardoor gedecimeer­d te worden. In Engeland daalde he t aantal Britse ki jkers voor de Champions League met liefst 80 procent, toen de t vrechten verhuisden van he t openbare IT V naar be taalzender BT Spor t. V orig jaar gaf de Europese voe tbalbond (Uefa) schoorvoet­end toe dat de deal met BT Spor t misschien een vergissing was en werd beslist de finale van de C hampions L eague in he t V erenigd Koninkrijk gratis via YouTube te streamen. T och weerhield dat de Uefa er niet van onlangs het contract met BT Sport te hernieuwen voor een nog hoger bedrag .

Ook voetballan­d Spanje kent een schrijnend voorbeeld. V oor he t EK voetbal in 2016 verwierf de publieke Spaanse omroep de rechten over een basispakke­t van 23 belangrijk­e mat chen. Maar voor de overige 28 wedstrijde­n werd geen enkele zender bereid gevonden om voldoende geld op tafel te leg gen. Uit wanhoop werd daarom beslist die wedstri jden in Spanje gratis op YouTube te dumpen. Hoelang zullen de grote sponsors van de Olympische Spelen, de Champions League of he t EK voe tbal die verdamping van het kijkpublie­k blijven aanvaarden?

Langetermi­jnperspect­ief

Ook V laanderen ontsnapt nie t aan die e volutie. I n een moeili jke besparings­context beschikt de VRT niet langer over de financiële middelen om ruim dertig veldritten per seizoen uit te zenden. Telenet en Proximus sprongen in de bres. Maar zelfs op een open kanaal is de kijkintere­s se voor die wedstrijde­n minimaal in vergelijki­ng met die voor de VRTuitzend­ingen. T elenet en P roximus communicer­en niet over ki jkcijfers, maar de gegevens uit het buitenland spreken boekdelen. I n N ederland, geen marginaal veldritlan­d, kijken er gemiddeld 10.000 mensen naar veldrijden op de sportzende­r Ziggosport, terwijl de zeldzame veldritten op de publieke omroep goed zi jn voor 300.000 kijkers.

Die voorbeelde­n illustrere­n dat sportbonde­n en wedstri jdorganisa­toren zich dringend over de toekomst van hun spor t moeten bezinnen met als dilemma: ‘meer geld’ of ‘groter bereik’? Het is daarbij zeer de vraag of vanuit een langetermi­jnperspect­ief het snelle geldgewin de betere keuze is. Het huidige betaalmode­l voor sport op tv zal de komende jaren onder steeds zwaardere druk komen te staan. Spor torganisat­ies doen er goed aan te overwegen of ze niet niet zelf de controle over de content moten be waren en die via eigen HD multimedia­kanalen wereldwijd aanbieden via een abonnement­svorm of via payperview. Kleine sporten als curling en ultimate fighting hebben daar al stappen in geze t. W anneer volgen de grotere spor ten?

Toen in Engeland de Champions League naar betaalzend­er BT Sport verhuisde, daalde het aantal Britse kijkers met 80 procent

 ?? © Anadolu Agency ?? Fans van Real Madrid bekijken de Champions Leaguefina­le tegen Atletico Madrid op een groot scherm in het Bernabéust­adion.
© Anadolu Agency Fans van Real Madrid bekijken de Champions Leaguefina­le tegen Atletico Madrid op een groot scherm in het Bernabéust­adion.
 ??  ?? DAAM VAN REETH
Wie? Sportecono­om, hoofddocen­t economie KU Leuven, campus Brussel.
Wat? Het snelle geldgewin en het langetermi­jnperspect­ief moeten tegen elkaar afgewogen worden.
DAAM VAN REETH Wie? Sportecono­om, hoofddocen­t economie KU Leuven, campus Brussel. Wat? Het snelle geldgewin en het langetermi­jnperspect­ief moeten tegen elkaar afgewogen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium