De Standaard

‘Trumpcare’ maakt belofte niet waar

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL | Toen de Republikei­nen vorige week hun voorstel voor ‘ Trumpcare’ indienden in he t Congres, hadden ze het niet voorgelegd aan he t Congressio­nal Budget Office, het Rekenhof van het Congres. Toen de e xperts van het Hof gisterocht­end (onze ti jd) met hun cijferwerk klaar waren, be vatte hun rapport enkele voor de Republik einen onaangenam­e waarheden.

1. Wat staat er in het rapport?

Als de Republikei­nse zorgwet wordt ingevoerd, zullen er volgend jaar veertien miljoen Amerikanen bi jkomen die niet langer verzek erd zijn tegen ziektekost­en, zegt het CBO. Dat aantal loopt op tot 2 4 miljoen in 2026.

Het aantal onverzeker­den zou daardoor de komende tien jaar opnieuw stijgen tot 52 miljoen – t wee miljoen mensen meer dan op he t hoogtepunt van de economisch­e crisis. Onder ‘Obamacare’ zouden er in 2026 28 miljoen mensen niet verzekerd zijn.

Een aantal geef t zijn verzekerin­g vrijwillig op, omdat ze nie t langer verplicht is. Maar voor miljoenen wordt een verzekerin­g onbetaalba­ar als de subsidies wegvallen die Obama ter beschikkin­g stelde. De premies zouden aanvankeli­jk 15 tot 20 procent hoger liggen, maar zouden tegen 2026 ie ts dalen. Toch zouden ze dan nog tien procent hoger lig gen dan als ‘Obamacare’ behouden blijft.

2. Dus Trump loog de kiezers wat voor?

Als presidents­kandidaat verzekerde Donald Trump de Amerikanen dat ‘iedereen verzekerd zou zijn’ en dat ‘ die verzekerin­g goedkoper zou zijn en be tere zorg mogelijk zou maken’. Met de American Health Care Ac t of ‘ Trumpcare’ kan die belof te alvast nie t worden ingelost.

3. Hoe geloofwaar­dig is het Rekenhof?

Het Congressio­nal Budge t Office is een neutrale en gerespec teerde instelling, die werkt voor he t algemeen belang . Maar president Trump en zijn medestande­rs proberen al dagen de geloof waardighei­d van he t Rekenhof te ondermijne­n. Ze vermoedden natuurlijk wel dat he t rapport niet gunstig zou zijn voor hen. Enk ele denktanks hadden al eigen schat tingen de wereld ingestuurd.

Maar dat Trump een eerbiedwaa­rdige instelling bewust poogt te ondermijne­n, is verontrust­end. Temeer omdat hij het niet de eerste k eer is dat hi j het wantrouwen tegenover de overheid oppookt.

Voorzitter Paul Ryan van he t Huis van Afgevaardi­gden en auteur van de American Health Care Ac t – waardoor het door sommigen nie t ‘Trumpcare’ maar ‘Ryancare’ wordt genoemd – ze tte vooral het gunstige effect op de overheidsf­inanciën in de ver f. Over de periode tot 2026 zou de Amerikaans­e overheid er 337 miljard dollar minder door uitgeven.

Hij belichtte ook de daling van de premies voor sommige jongeren (me t een goed inkomen). Minder gefortunee­rde ouderen zien hun premie door het dak gaan.

4. Werkt dat verkoopspr­aatje?

Niet echt. De tegenstand neemt niet af, ook nie t in de eigen H uisfractie. Vooral in de Senaat is de goedk eu ring van ‘ Trumpcare’ verre van zek er. Ook in de gezondheid­ssec tor valt Trumps zorgwet slecht. De verzek eraars vrezen vooral de onzek erheid.

5. Heeft ‘Trumpcare’ nog opvallende gevolgen?

Het CBO voorspelt een fikse sti jging van de geboor ten door ‘ Trumpcare’. De nieuwe wet schaft de subsidies af voor Planned Parenthood, waardoor armere vrouwen verstoken blijven van advies over gezinsplan­ning. De conser vatieven hebben het op die organisati­e gemunt, omdat ze ook zwangersch­appen af breekt.

 ??  ?? Huisvoorzi­tter Paul Ryan (r.) heeft er net een persmoment over ‘Trumpcare’ opzitten. © Chip Somodevill­a/afp
Huisvoorzi­tter Paul Ryan (r.) heeft er net een persmoment over ‘Trumpcare’ opzitten. © Chip Somodevill­a/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium