De Standaard

Hekjes voor kinderen vaak gevaarlijk

- (poj)

Te veel ruimte tussen de stijlen of gevaarlijk uitstekend­e delen: veiligheid­shekjes voor kinderen doen niet altijd wat ze beloven.

Het is de schrik van elke ouder: zijn kind dat leert kruipen of stappen, het huis begint te verkennen en van de trap valt. Veiligheid­shekjes moeten jonge kinderen weghouden van ge vaarlijke zones in huis, zoals trappen, maar ook open haarden of de k euken.

‘Ouders gebruiken de hekjes in de veronderst­elling dat hun kinderen op die manier niets kan overkomen’, zegt minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). ‘Als blijkt dat sommige hekjes technisch nie t in orde zijn, brengt dat kinderen in gevaar.’

Een Europese controleac­tie waaraan ook de federale overheidsd­ienst Economie in ons land mee werkte, geeft onrustwekk­ende resultaten.

In eerste instantie ver toonden liefst negen op de tien hekjes technische tekortkomi­ngen. Nadat de pro ducenten zelf om een tegenexper­tise was gevraagd, bleven er nog zes over met een ‘ernstig of hoog risico’. ‘Dit zi jn zeer ernstige feiten ’, zeg t Peeters.

Bij bijna de helf t van de hekjes was de tussenruim­te tussen de stijlen of tussen het hekje en de muur te groot. Kinderen zouden erdoor kunnen vallen.

Een derde van de gecontrole­erde hekjes slaagde dan weer nie t voor een schoktest. Bovendien was ook geregeld sprake van ‘snijen verpletter­ingsgevaar’ voor vingers of handen of van ge vaarlijk uitstek ende delen.

Over welke merken of modellen het precies gaat, wordt voorlopig niet meegedeeld. Dat gebeur t pas wanneer eventuele pv's worden opgesteld of boe tes uitgedeeld. De kans dat he t zover k omt, is eerder klein. Vijf van de zes onveilige hekjes werden door de producente­n vrijwillig van de markt gehaald. Een zesde producent vroeg om een tegenexper­tise, die nog in uit voering is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium