De Standaard

Na de ‘ho!’, back to reality

Waarom het populisme nog lang niet ingedijkt is De NVA’er in Mark Rutte

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL | Veel Europese leiders slaakten woensdagna­cht een zucht van verlichtin­g: de vermaledi jde Partij voor de Vrijheid (P VV) van G eert Wilders was dan toch niet de grote winnaar van de Nederlands­e verkiezing­en. Na de Brexit en de zege van Donald Trump weten de Europese politici dat ondenkbare scenario’s niet meer bestaan. De peilingen ti jdens de campagne be vestigden bovendien de trend: Wilders leek in staat om 35 zetels te behalen en zich tot de grootste par tij te kronen.

Toen rond middernach­t duideli jk werd dat de liberale VVD van premier Mark Rutte de meeste stemmen had behaald, jubelde Europa. Angela M erkels kabinetsch­ef stuurde als eerste een tweet waar de euforie van afspatte. JeanClaude Juncker, de voorzit ter van de Europese Commissie, vond dat de N ederlander­s overweldig­end gekozen hadden voor een ‘vrije en tolerantie maatschapp­i j’.

Optimisten verklaarde­n dat de Nederlands­e di jkenbouwer­s de populistis­che stroming in de wereld hadden tegengehou­den. V olgens de N ederlandse krant

NRC heeft Nederland aan Europa het signaal gege ven dat he t rechtspopu­lisme niet hoeft te winnen.

Maar is dat wel zo? De PVV is nu de op een na grootste partij van Nederland. ‘ We waren de derde par tij. W e zi jn nu de tweede partij. En volgende k eer worden we nummer één’, tweette Wilders gisterocht­end. Zi jn par tij heef t vi jf ze tels ge wonnen en zal twintig gekozenen naar de Tweede Kamer sturen.

Vaders des Vaderlands

Het is voor de PVV het op een na beste resultaat sinds 2006, toen de par tij voor het eerst aan verkiezing­en deelnam. Meer dan een miljoen mensen hebben op Wilders gestemd. V oor een politic us die de meeste tele visiedebat­ten aan zich lie t voorbijgaa­n en zich bijna niet op markten of in winkelstra­ten liet zien – kortom, het grootste gedeelte van de campagne afwezig was – is dat zeker geen slecht resultaat.

De politic us die tussen hem en zi jn kiezers alti jd een haag van li jfwachten heeft, weet zeer goed wat ze denk en en willen. De onte vreden N ederlander­s, Henk en Ingrid, willen dat Nederland zijn grenzen sluit en de uit wassen van de islam aanpakt. Ze willen weer baas in eigen land worden, dat betekent dat de inwijkelin­gen ‘normaal’ moeten doen en de politici van Europa zich minder moe ten bemoeien.

Laat dat nu net de punten zijn waarop Mark R utte ook hamer t. Als lenige en wendbare politicus heeft hij de laatste jaren een rechts, EUkritisch beleid ge voerd. Hij zei dat Europa te weinig naar zijn burgers luistert en benadrukte dat het afgelopen moest zi jn met ‘meer Europa’.

Op he t thuisfront waren zi jn voornaamst­e bek ommernisse­n de economie weer op orde te krijgen en de problemen van de migratie en de multic ulturele samenlevin­g aan te pakken. Het was Rutte die, als voorzitter van de Europese ministerra­ad, met Angela Merkel naar de Turkse premier trok om de vluchtelin­gendeal met Turkije te sluiten. Het was Rutte die midden in de campagne in een advertenti­e de allochtone­n opriep om ‘normaal’ te doen of weg te gaan – een fatsoenli jke versie van een boodschap die Wilders ook verspreidt. Het was Rutte die zich, enkele dagen voor de verkiezing­en, als ferme ‘vader des vaderlands’ profileerd­e, toen hi j zeer kordaat optrad tegen de k omst van Turkse politici die in Nederland campagne voor he t referendum wilden voeren.

Volgens NRCjournal­ist T omJan Meeus wist Den Haag dat de politici zouden k omen; he t hele scenario was volgens hem bekend. ‘Ik vermoed dat Nederland dit wilde en dat vooral R utte profiteert’, schreef hij. Uit een analyse van het stemgedrag bleek gisteren dat he t conflict met Turkije voor meer dan de helf t van de kiezers een rol heef t gespeeld.

Gepolijste kopie

Overigens heef t he t Forum voor Democratie, de gloednieuw­e par tij van Thierry Baude t en een gepoli jste k opie van de PVV, uit het niets twee zetels veroverd. ‘De P VV heef t geen oplossinge­n geboden, hopeli jk lukt dat Baude t wel ’, zei ene H anni aan Trouw. Baudet heef t dus stemmen bij de P VV gekaapt.

Het lijkt er niet op dat de Nederlands­e kiezers tot he t inzicht zi jn gekomen dat het rechtse populisme geen ant woord biedt op hun problemen. N ee, de politici uit het centrum zijn naar rechts opgeschove­n om onder Wilders’ kiezers stemmen te ronselen. Kijk maar naar het CDA dat de dubbele paspoorten wil afschaffen.

Als J eanClaude J uncker te vreden is dat ‘de Nederlande­rs een vrije en tolerantie maatschapp­ij verkiezen’, dan is de afstand tussen Brussel en Den H aag meer dan een kleine t weehonderd kilometer.

Kiezers zijn niet tot het inzicht gekomen dat het rechtse populisme geen antwoord biedt op hun problemen. Wel zijn politici uit het centrum naar rechts opgeschove­n

 ??  ??
 ??  ?? ‘We waren de derde partij. We zijn nu de tweede partij. En volgende keer worden we nummer één’, tweette Geert Wilders gisterocht­end.
‘We waren de derde partij. We zijn nu de tweede partij. En volgende keer worden we nummer één’, tweette Geert Wilders gisterocht­end.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium