De Standaard

Trumps begroting treft vooral eigen kiezers

Trump wil 1,5 miljard dollar uittrekken om zijn grensmuur te bouwen. Zijn partijgeno­ten zijn het daar niet mee eens.

-

BRUSSEL | Alleen defensie (9 procent), veiligheid (7 procent) en diensten voor oudstri jders (6 procent) varen wel bij het ontwerp van begroting, dat Amerikaans president Donald Trump gisteren voorstelde. En er is het budget voor de muur op de grens met Mexico. Alle andere ministerie­s moeten inleveren. Het gaat om de grootste krimp sinds de T weede Wereldoorl­og, wat vermoedeli jk zal leiden tot een massale afslanking van het ambtenaren­korps.

Dat he t milieuagen­tschap EP A zwaar moe t inle veren (31 procent), kan niet verbazen. Trump is er nooit een fan van ge weest. Ook de besparinge­n op buitenland­se hulp en diplomatie (29 procent) lig t enigszins in de li jn der ver wachtingen. Zi jn ontwerp van begroting kreeg dan ook de titel meeA‘merica first: a budget blueprint to make America great again’.

Vreemd is echter dat zi jn begroting indruist tegen zijn eigen prioriteit­en. Als kandidaat oogstte Trump lof me t zi jn programma voor grote infrastruc­tuurwerken, maar hi j schrapt 500 miljoen dollar aan wegenwerke­n.

Landelijke districten

De grootste slachtof fers zi jn Trumps eigen kiezers. V oor hen is deze begroting een regelrecht­e kaal slag. De besparinge­n zullen he t hardst te voelen zijn in de landelijke gebieden, waar een op de drie mensen nauwelijks rondkomen – precies de districten die voor Trump kozen, aldus een analyse van het progressie­ve Center for American Progress. Sociale huisvestin­g, subsidies voor verwarming, opleidinge­n voor werkzoeken­den, goedkope leningen, be taalbaar juridisch advies, financieri­ng voor regionale ont wikkeling in de Appalachen... over al die programma’s hangt de hakbijl.

Trump bereidt zich beter voor op een stevige strijd met zijn partijgeno­ten in het Congres. Die zijn niet echt enthousias­t over zi jn ontwerp – zeker niet over de besparinge­n bi j het ministerie van Buitenland­se Zak en of de financieri­ng van de grensmuur. Het nieuwe begrotings­jaar start pas op 1 oktober, maar tegen mei moet er een akkoord zijn over de voorlopige financieri­ng van de overheid. Zo niet kunnen een heleboel diensten nie t langer func tioneren. Ook daar zi jn de burgers de dupe van.

Hij beloofde grote infrastruc­tuurwerken, maar schrapt 500 miljoen dollar aan wegenwerke­n

 ?? © Jim Lo Scalzo/epa ?? Bij Defensie krijgt Trump wel applaus voor zijn begroting.
© Jim Lo Scalzo/epa Bij Defensie krijgt Trump wel applaus voor zijn begroting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium