De Standaard

Inreisverb­od stuit op rechters (de sequel)

Federale rechters stopten ook de tweede versie van Trumps inreisverb­od uit islamitisc­he landen. De president zoekt troost bij zijn fans.

-

WASHINGTON | Donald Trump heeft opnieuw een grote nederlaag geleden tegen de rechterli jke macht. Een paar uur voordat het licht her werkte ‘ inreisverb­od’ vanuit zes over wegend islamitisc­he landen zou ingaan (DS 16 maart) , heeft een federale rechter in H awaï het decreet opgeschort. Enkele uren later blokkeerde ook een federaal rechter in Maryland het presidenti­ële besluit. Al me teen na de aankondigi­ng ervan werd het aangevocht­en door verschille­nde staten.

De rechter op H awaï, Derrick Watson, liet in zijn vonnis merken dat hij ook he t nieuwe inreisverb­od ziet als een discrimine­rende maatregel tegen moslims. Watson haalde tal van uitspraken aan van T rump en zijn getrouwen, die ‘ onweerlegb­aar’ bewijzen dat de bedoeling achter het inreisverb­od ‘ religieuze animositei­t’ is. ‘ Iedere redelijke, neutrale toeschouwe­r’ zou he t decreet zien als een poging ‘ een zekere religie te benadelen, ongeacht het officiële, neutrale oogmerk’, zei hi j.

‘Triest nieuws’

Trump maakte er ti jdens de campagne voor de presidents­verkiezing­en geen geheim van dat hij moslims nie t langer wilde toestaan naar de V erenigde Staten te reizen. T rump liet verder een email versturen naar aanhangers, waarin stond dat het nieuwe inreisverb­od ‘radicaal islamitisc­h terrorisme’ moest tegengaan. Zo heeft Trump de ondergang van zi jn decreet zelf veroorzaak­t.

Trump sprak een paar uur na de uitspraak aanhangers toe in de zuidelijke staat Tennessee. Hij was zichtbaar gefrustree­rd. Volgens Trump was de rechter ‘politiek gemotiveer­d’. ‘Dit is slecht, triest nieuws. Dit was een verwaterde versie, en he t gaat over de veiligheid van dit land, onze mensen.’ De presi dent suggereerd­e dat hij opnieuw zijn eerste inreisverb­od ging invoeren, om dat ver volgens uit te vechten tot aan Hooggerech­tshof. ‘Die eerste versie vind ik be ter.’

Trump merkt steeds meer dat de instelling­en nie t wijken voor zijn dadendrang. De rechterli jke macht heeft nu al drie k eer zijn inreisverb­od verworpen. Hij beklaagde zich gisteren over de tegenwerki­ng tijdens zijn eerste vijftig dagen in he t Witte Huis.

Trump suggereerd­e dat hij opnieuw zijn eerste inreisverb­od ging invoeren: ‘Die eerste versie vind ik beter’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium