De Standaard

Een master voor de kleuterkla­s? Moet kunnen

Een universita­ir diploma en een carrière als onderwijze­r mogen elkaar niet in de weg zitten, vindt Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

- VAN ONZE REDACTEURS STIJN COOLS MAARTEN GOETHALS

BRUSSEL | De master onderwijze­r volgen? Voorlopig kan het niet, want de opleiding bestaat helemaal nie t. Maar daar zou weleens snel veranderin­g in kunnen komen. Toch als het van Katholiek Onder wijs V laanderen en het Christelij­ke Onderwijze­rsverbond (COV) afhangt. De twee organisati­es – die elkaar vonden in een ‘unieke samenwerki­ng’ – willen niet langer wachten op de overheid en hebben een plan klaargesto­omd om een master basisonder­wijs in te richten.

Beide organisati­es zeg gen daarmee een lac une op te vullen. W elke dan? ‘ Die van de acht tienjarige die voor kleuterond­er wijzer wil leren, maar van thuis te horen krijgt dat hij of zij veel meer aankan ’, vertelt Lie ven Boeve, topman van het katholieke ne t. ‘Die groep moe t dus kiezen tussen de universite­it of hun droomjob. En dan wordt vaak voor dat eerste gekozen.’

Twee jaar bijscholin­g

Vandaag bestaat de mogeli jkheid om als master toch nog voor bijvoorbee­ld de kleuterkla­s te komen. Maar dat traject van bijscholin­g duurt bijna twee jaar, wat vaak ontmoedige­nd werkt. Daardoor lopen de scholen veel geschikt personeel mis, en dat terwijl er een golf aan pensioneri­ngen op til is.

Vandaar deze nieuwe academisch­e masterople­iding , waarbi j he t mogelijk wordt om na een academisch­e bachelor die iets te maken heeft met onder wijs – zoals pedagogie – nog een opleiding te volgen van 120 studiepunt­en (onge veer t wee studiejare­n), die specifiek voorbereid­t op he t eigen karakter van he t basisonder­wijs.

Ook de profession­ele bachelors kleuter en lager onder wijs kri jgen de optie om een schakeljaa­r te volgen van 60 studiepunt­en, om zich vervolgens te ver volmaken in de master , goed voor nog eens 60 studiepunt­en. De bedoeling van dat traject is de opgedane prakti jkkennis academisch te verdiepen en verbreden.

Geen devaluatie

Als de opleiding echt van star t gaat, ontstaat een nieuwe situatie waarbij zowel masters als bachelors voor de kleuterkla­s of lagere school zouden staan. ‘ Voor alle duideli jkheid: er is geen hiërarchie tussen de twee niveaus, ze zullen in team werken’, zeg t M arianne Coopman van het COV.

Toch voorzie t he t voorstel in een hogere verloning voor de master, zoals nu in het secundair al het geval is. Die regeling zou overigens ook gelden voor wie nu al met een master uit een andere richting voor een klas met jongere kinderen staat. ‘ N u zien we dat masters he t basisonder wijs verlaten om elders meer te verdienen. Dat willen we keren’, zegt Boeve.

Het doel van het plan is ook om de kwaliteit van he t lerarenk orps op te krikken en he t beroep te her waarderen. ‘ Ons voorstel mag zek er niet gezien worden als een devaluatie van de bachelors die voor de klas staan. De hogeschool­opleidinge­n leveren al zeer goede leraren af ’, zegt Coopman.

Het katholieke net en het COV denken dat masters iets extra kunnen betekenen door hun we tenschappe­lijke inzichten: ze kunnen makkelijke­r data interprete­ren, onderzoek ver talen naar de schoolprak­ti jk of nieuwe wetenschap­pelijke inzichten introducer­en.

De disc ussie over masters in he t basisonder­wijs loopt al enk ele jaren. De V lor, de V laamse Onder wijsraad, vroeg vorige week nog daar werk van te mak en. De KU L euven sprak zich eerder al positief uit. De bal ligt nu in het kamp van V laams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die het plan cadeau kri jgt. ‘ Hier moe ten we echt zo snel mogelijk werk van maken’, zeggen Boeve en Coopman.

De minister laat we ten dat een onderzoek naar de master basisonder­wijs in de conceptnot­a staat over de hervorming van de lerarenopl­eiding. ‘We zijn momenteel de tek ening van de lerarenopl­eidingen voor de toekomst aan het maken. Het gaat om een geheel aan voorstelle­n.’

‘Dit is voor de 18jarige die moet kiezen tussen de universite­it, omdat hij het aankan, en zijn droomjob, kleuterond­erwijzer’ LIEVEN BOEVE Topman katholieke net

 ?? © Hollandse Hoogte ?? ‘Masters kunnen nieuwe wetenschap­pelijke inzichten introducer­en.’
© Hollandse Hoogte ‘Masters kunnen nieuwe wetenschap­pelijke inzichten introducer­en.’
 ?? © Hollandse Hoogte ?? Het doel van het plan is ook om de kwaliteit van het leerkracht­enkorps op te krikken.
© Hollandse Hoogte Het doel van het plan is ook om de kwaliteit van het leerkracht­enkorps op te krikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium