De Standaard

HET SPEL IS NOG NIET GEWONNEN

- KARIN DE RUYTER

Marine Le Pen is Geert Wilders niet, Frankrijk is Nederland niet

Hoe bang Europa uitk eek naar de N ederlandse verkiezing­suitslag, bleek uit de jubelende reac ties woensdagav­ond. Zelfs de socialist F rançois Hollande en de sociaaldem­ocraat M artin Schulz reageerden euforisch. Ook al lig gen hun Europese frac tiegenoten van de PvdA intussen zieltogend in een hoekje. De euforische reac ties zijn begrijpeli­jk. Maar een dag later is he t tijd voor enige realiteits­zin. De conclusie dat Europa hiermee een dam heef t opgeworpen tegen he t rechtsradi­cale en nationalis­tische populisme, is op zi jn minst voorbarig .

Wilders’ PVV is nie t de grootste, maar wel de op één na grootste frac tie in Nederland geworden. De komende jaren zal hi j de andere par tijen dus onverminde­rd naar rechts bli jven opjagen en bli jven wegen op he t beleid, zoals hi j dat de voorbi je jaren met succes heef t gedaan. Het ‘ verkeerde soort populisme’, zoals Mark Rutte het noemt, is zelfs in Nederland niet teruggesla­gen, maar hoogstens ingedamd.

Dat Wilders nie t de grootste is ge worden, betekent vooral ook niet dat Marine Le Pen dat nie t kan worden in F rankrijk volgende maand. Le Pen is Wilders nie t. In tegenstell­ing tot de Nederlands­e populist heef t zij wel een heel par tijapparaa­t achter zich, me t een volwaardig programma. Zij trekt wel de boer op om campagne te voeren. Zij neemt wel deel aan de tele visiedebat­ten. Dat Wilders grotendeel­s af wezig bleef tijdens de campagne, twitterend vanaf de bank, zoals M ark Rutte het in een dodeli jk zinnetje omschreef, was allicht een van zi jn grootste fouten.

Frankrijk is ook N ederland niet. De politieke en economisch­e situatie in de t wee landen is heel anders. Een van L e Pens belangrijk­ste concurrent­en voor het presidents­chap is ver wikkeld in een schandaal dat hem van dag tot dag politiek zwakker maakt. In tegenstell­ing tot de N ederlandse raakt de Franse economie maar nie t uit he t moeras. Frankrijk heeft bovendien, na de aanslagen van 2015 en 2016, een vruchtbaar­dere voedingsbo­dem voor Le Pens harde en xenofobe la wandorders­tijl dan Nederland. Met haar linkse economisch­e programma en haar rechtse maatschapp­eli jke discours speelt Le Pen handig in op die ge voelighede­n.

Kortom: het spel is nog nie t gewonnen. Voor de traditione­le politieke partijen in Europa is de kleiner dan ver wachte winst van G eert Wilders begrijpeli­jkerwijs een opstek er. Er meer van mak en, zou een grote vergissing zi jn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium