De Standaard

Ongemakkel­ijke first date

Naar Barack Obama groeide Angela Merkel toe, met Donald Trump belooft het een ander paar mouwen te worden.

- KARIN DE RUYTER

Het enorme handelsove­rschot van Duitsland in de bilaterale handel met de VS is Trump een doorn in het oog

BRUSSEL | Angela M erkel werd dinsdag al ver wacht bi j Donald Trump, maar de zware sneeuwval stak daar een stokje voor . V rijdag stapte ze toch het Witte Huis in, voor de eerste k eer sinds T rump daar woont.

Met T rumps voorganger­s had Merkel een goede verhouding. Vooral me t de joviale G eorge W . Bush klikte het bijzonder goed op persoonlij­k vlak. Onder meer omdat Merkel, in tegenstell­ing tot de toenmalige kanselier Gerhard Schröder, wel bereid was de oorlog in Irak te steunen. Merkel nodigde Bush zelfs uit op haar buiten verblijf aan de Oostzee – een eer die voor slechts heel weinigen is weg gelegd.

Met de wat koelere Barack Obama was de relatie, zek er in he t begin, stroever. Veel beter werd ze niet, toen bekendraak­te dat de Amerikaans­e NSA half Duitsland, me t inbegrip van Merkels gsm, afgeluiste­rd had.

Maar ze groeiden naar elkaar toe. Tegen het einde van Obama’s ambtstermi­jn stonden de twee veel dichter bij elkaar. Obama liet zijn afscheidsb­ezoek aan Europa heel bewust eindigen in Berli jn, waar hi j M erkel kroonde tot de laatste ‘verdedigst­er van de vrije wereld’. Uitdagende relatie

Met Donald T rump beloof t he t een ander paar mouwen te worden. Al lang voor hij president werd, had hij weinig goede woorden over voor de Duitse bondskanse­lier. Toen Time Magazine haar in 20 15 verk oos tot ‘persoon van het jaar’ vanwege haar grootmoedi­ge ‘ Wir schaffen das’, kon Trump nie t verbergen dat hi j vond dat die titel hém eigenlijk toekwam. ‘In de plaats daar van hebben ze iemand gekozen die Duitsland geruï neerd heeft’, klonk he t. Haar beslissing om in september 2015 de grens open te zetten voor de massa vluchtelin­gen die hun heil wilden zoeken in Duitsland, noemde hi j catastrofa­al. Die kritiek herhaalde hij, toen hij in januari een inter view gaf aan de Duitse krant Bild (zie inzet).

Qua temperamen­t verschille­n ze erg, wat de relatie voor Merkel extra uitdagend maakt. H oe zal de be

dachtzame, koele en eenvoudig ogende bondskanse­lier omgaan met de impulsieve, zelfingeno­men en vaak e xcentrieke miljardair­president? En vooral: zullen de twee elkaar inhoudelij­k ooit vinden? Er zijn legio kwesties waarover ze er een andere mening op na houden. Migratie en vluchtelin­gen is er een van, zoals hierboven al geschetst. Maar ook over Rusland, de Navo, de Europese U nie (Trump juichte de Brexit toe), het klimaat en de internatio­nale handel zijn ze het niet eens. Dreigement­en

Het enorme handelsove­rschot van Duitsland in de bilaterale handel met de VS is Trump een doorn in het oog. Hij heef t er al herhaaldel­i jk mee gedreigd hoge importtaks­en te heffen op buitenland­se, dus ook Duitse, producten. Net gisteren zei de Duitse minister van Economie, Brigit te Z ypries, een klacht te zullen indienen bi j de Wereldhand­elsorganis­atie ( WTO) als hij dat effectief doet. En, voegde ze eraan toe: ‘H et zou nie t de eerste k eer zijn dat meneer T rump verliest voor een rechtbank.’

Het gaf meteen aan dat de economisch­e relaties tussen de V S en Duitsland waarschijn­lijk een pit tig onderdeel zouden worden van he t gesprek tussen de president en de kanselier . Merkel had zich trouwens naar de VS laten vergezelle­n door drie toponderne­mers – de ceo’s van Siemens, BMW en Schaeffler – voor enk ele zak elijke contacten waarbij ook T rumps dochter Ivanka aanwezig was.

Inhoudelij­k gingen de discussies allicht niet diep, daar voor was de ontmoeting van ruim drie uur te kort. Een toezegging van he t bli jvende Amerikaans­e engagement voor de Navo was het enige wat ze, voor zover bek end, officieel mee naar huis k on nemen. Blz. 28 De techies van Silicon Valley zwijgen niet langer.

 ?? © epa ?? Slechts één korte handdruk kon er af bij Donald Trump.
© epa Slechts één korte handdruk kon er af bij Donald Trump.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp ?? Eén ding gemeenscha­ppelijk? Merkels blik was onbetaalba­ar.
© afp Eén ding gemeenscha­ppelijk? Merkels blik was onbetaalba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium