De Standaard

De EU maakt zich zorgen over nationalis­tische conflicten in de Balkan. Maar die spanningen komen de lokale politieke gardes goed uit.

-

GISELLE NATH

Vladimir, een jonge Serviër uit V rbas, bood deze week zijn stemrecht voor de nakende verkiezing­en aan op een populaire zoek ertjessite. ‘ Te koop: één stem, de partij is irrelevant. Reden voor verk oop: ik geef he t op. R uil mogeli jk voor Canadees burgerscha­p en een boerderij.’ Anderen volgden Vladimirs voorbeeld me t ironische reclamespo­tjes. De jongeren verliezen er hun gevoel voor humor niet bij, maar er roer t wel degelijk iets in de Balkan.

De afgelopen maanden doken er heel wat regionale ruzies op, waarbij minderhede­n of buurlanden de kop van Jut waren (zie infografie­k). M ontenegro had zijn m ysterieuze couppoging , Kosovo moest een provoceren­de trein van Ser vië he t land uitjagen, grondwe ttelijke ruzies in BosniëHerz­egovina escaleerde­n en de pas verk ozen regeringsk­andidaat in M acedonië wordt geboycot door een president die hem staatsgeva­arlijk noemt.

De EU organiseer­de daarom met spoed een aantal mee tings en bezoek en. De EUcommissa­ris voor Uitbreidin­g riep de zes Balkanland­en op om onderling meer handel te drijven. Federica Mogherini, EUgezant voor Buitenland­se Zaken, reisde af naar de regio. Dat verliep in he t ene land al beter dan het andere. Milorad Dodik, president van de autonome regio Srpska in BosniëHerz­egovina, ontving Mogherini niet. H ij moest ‘ toevallig’ naar president Poetin.

Zijn de spanningen terug in de Balkan? J a. Heeft dat alleen maar te maken met etnische conflicten? Neen.

Het gemeenscha­ppelijke probleem van de Balkanregi­o is dat de economie niet wil vlotten. De Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie ILO voorspelt werklooshe­idscijfers van 15 procent voor Albanië, 26 procent voor BosniëHerz­egovina, 16 procent in K roatië, 18 procent in M ontenegro en 19 procent in Servië. Bij jongeren gaat het vaak om 50 procent.

Politici hebben het nationalis­me nodig om daar niet op afgerekend te worden. En omgek eerd hebben mensen de politici nodig om te overleven. ‘Deelname aan nationalis­tische politieke partij

Het gebrek aan economisch perspectie­f leidde hier en daar wel tot een ander type protest. In 2014 vonden in twintig steden in BosniëHerz­egovina langdurig en is de manier om een job te vinacties plaats na een fabriekssl­uiden’, stelt een IMFrappor t uit ting. M aar dat protest werd de 2015. ‘ Nepotisme en promotie op kop ingedrukt. Net voor de Macebasis van politieke banden zijn in donische verkiezing­en van eind de hele regio aan vaard.’ 2016 riepen jongeren een ‘ kleu

Zo kwam de Albanese eerste renrevolut­ie’ uit tegen de rechtse minister Edi Rama deze maand regeringsp­artij VMRO DPMNE. in opspraak toen hij op Facebook Communicat­iestudente Dark o zijn persoonli jk adres gaf aan Malinovski (22) zei toen: ‘ je een moeder die werk zocht voor krijgt hier alleen een job door haar kinderen. ‘ We kunnen hen partijlidm­aatschap. Ik weiger onmiddelli­jk helpen als ze in de daaraan mee te doen.’Opvallend: privésecto­r willen werk en.’ De in die be togingen k wamen vercorrupt­ie maakt dat politici zich schillende e tnische groepen ge nog halsstarri­ger aan de macht woon samen. vastklampe­n. Zeker nu er zoveel Journalist­e I vana J ordanovska beaamt. ‘ Als politici genoeg burgers overtuigen om te denken in termen van e tnische identiteit, dan zijn ze gemakkelij­k bang te maken. Dan stemmen ze voor je. Het doet er dan niet meer toe dat de politiek e her vormingen mislukt zi jn, dat de economie verwoest is en corruptie alomtegenw­oordig.’

Minstens één op de tien hoogopgele­ide jongeren verlaat ondertusse­n de Balkan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium