De Standaard

WAAROM HET SONGFESTIV­AL EEN BEETJE OORLOG IS

- VALERIE DROEVEN

‘Iwish I had the answers. I wish

I had the cour age to know’ , zingt de 27jarige Julia Samoilova in ‘Flame is burning’. Die melige ballade, tekstueel een niemendall­etje, is de R ussische inzending voor het Eurovisies­ongfestiva­l van dit jaar . Samoilova en haar nummer werden afgelopen weekend op de Russische staatszend­er Kanal 1 voorgestel­d. Dat ze alti jd met haar ouders naar de liedjeswed­strijd gekeken had en dat dit dus een kinderdroo­m was die uitkwam, zei ze.

Het is nie t de muzikale kracht die ‘Flame is burning’ een van de opmerkelij­kste inzendinge­n maakt, wél het geopolitie­ke spel waarin he t nummer een centrale rol speelt. W ant met de voorstelli­ng ervan kwam een einde aan de geruchten dat R usland de liedjeswed­strijd dit jaar zou boycot ten. Die vindt op 11 mei nameli jk plaats in Kie v, de hoofdstad van Oekraïne.

Tussen de buurlanden heerst al meer dan drie jaar een bitsig conflic t, dat al tienduizen­d mensenle vens eiste. I n 2014 nam Rusland met grof ge weld de Krim in. Sindsdien valt het schiereila­nd aan de Zwarte Zee de facto onder Russisch gezag. Toch blijven de meeste VNlidstate­n het als Oekraïens grondgebie­d zien. Oekraïne zelf beschouwt de K rim al drie jaar als beze t gebied.

Wellicht had Oekraïne gehoopt dat de geruchten werk elijkheid zouden worden en dat Rusland dit jaar zou passen voor he t Eurovisies­ongfestiva­l. Want nu heeft Rusland hen een pad in de diplomatie­ke korf gezet.

Al gaat Oekraïne zelf ook nie t helemaal vri juit. H et won de liedjeswed­strijd vorig jaar met ‘1944’ van zangeres Jamala, een nummer over de massale deportatie van K rimTataren door Stalin tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Het is ironisch dat R usland nu politiek e stennis wee t te schoppen met een zeemzoeter­ig en naïef liefdesdeu­ntje in houterig Engels.

Waarom k oos Rusland voor Samoilova? Overdonder­end succesvol kan je haar carrière niet noemen. In 20 13 werd ze tweede in de R ussische versie van The X factor, een jaar later mocht ze optreden op de openingsce­remonie van de Winter P aralympics in de Russische stad Sotsji. Daarna, zo stelt The Moscow Times , bleef he t stil rond haar. Die krant is overigens niet de enige die sug gereert dat he t R usland niet om haar zangtalent te doen is, maar wel om haar fysieke beperking – Samoi lova kwam na een misgelopen polioinent­ing in een rolstoel terecht. Want hoewel de Russische maatschapp­ij redelijk hard is voor mensen met een beperking, past Samoilova’s rolstoel perfect in het politieke machtsspel.

Oekraïne is nameli jk streng voor sympathisa­nten van de R ussische bezetting. In november vaardigde het land nog een lijst uit van 140 Russische culturele figuren die Oekraïne nie t meer in mogen ‘ omdat hun daden of uitspraken de veiligheid van de staat in he t gedrang brengen ’. Hoewel de kans klein is dat hi j zichzelf een bomgordel zal omgespen, is zelfs Gérard Depardieu sindsdien persona non grata in Oekraïne: hij had zich positief uitgelaten over de annexering van de Krim door Rusland.

Een dag na Samoilova’s voorstelli­ng op Kanal 1 raakte in de Russische media bekend dat ze via sociale media haar steun uitsprak voor de bezetting van de Krim. Bovendien heef t de zangeres in 2015, ná de Russische bezetting dus, nog op de Krim opgetreden. Dat is tegen de wet in Oekraïne.

Zo brengt Samoilova Oekraïne in een lastig parket. Het land kan de zangeres de toegang weigeren. Of he t kan haar toch laten deelnemen. Het probleem is dat eenmaal Samoilova in het land is, de overheid haar eigenli jk moe t arresteren. Het is voor waarnemers kristalhel­der hoe Rusland zo’n zet zou interprete­ren: als een vorm van onvergeefl­ijke discrimina­tie tegenover een meisje me t een beperking.

Dmitri Peskov, de woordvoerd­er van de Russische president Vladimir Poetin, waste deze week in The Guardian zijn handen in onschuld. ‘ H et Kremlin wil alle politiseri­ng van het Eurovisies­ongfestiva­l vermijden. We zien hier dan ook geen provocatie in.’ De organisati­e van het Songfestiv­al moest eerder al afrekenen me t organisato­rische akk efietjes, zoals he t collec tieve ver trek van 21 werknemers. Het houdt zich buiten het conflict. ‘ We hebben de garantie dat iedereen die deelneemt aan de wedstrijd en die geen bedreiging vormt voor de veiligheid, dat in alle vrijheid mag doen. Hun veiligheid is gegarandee­rd.’

Intussen onderzoekt Oekraïne Samoilova’s deelname. Zelf laat de zangeres het allemaal niet aan haar hart komen: ‘I wanna feel the power’, zingt ze.

‘I wanna go to places I don’t know.’ Dit liedje is in elk ge val nog niet uitgezonge­n.

Het is ironisch dat Rusland nu politieke stennis weet te schoppen met een zeemzoeter­ig en naïef liefdesdeu­ntje in houterig Engels

 ??  ?? Als Julia Samoilova Oekraïne niet binnen mag, zal Rusland dat interprete­ren als discrimina­tie van een meisje met een beperking. © ap
Als Julia Samoilova Oekraïne niet binnen mag, zal Rusland dat interprete­ren als discrimina­tie van een meisje met een beperking. © ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium