De Standaard

TIEN JAAR LATER, EN GEEN STAP VERDER

-

De eerste dagen, zelfs de eerste wek en, na een ramp is iedereen – de politiek en de verzek eringsmaat­schappijen incluis – begaan me t de slachtoffe­rs. De grote woorden worden nie t geschuwd: natuurlijk zal de overheid voor hen zorgen en zullen ze snel vergoed worden. Maar daarna begint he t.

Slachtoffe­rs lopen vast in de administra­tie ve molen en worden van he t kastje naar de muur gestuurd. Ook nadat ze he t ziekenhuis verlaten hebben, lopen rekeningen op, omdat er vaak maanden of jaren nazorg nodig is. Sommigen kunnen nie t of niet meer voltijds werken en verliezen zo permanent inkomen. Of hebben altijd hulp aan huis nodig. De kosten zijn steeds veel hoger dan wat vergoed wordt. Niet elk slachtoffe­r is even goed verzekerd, en niet elke maatschapp­ij betaalt vlot. Karen Northshiel­d en haar vader luiden in deze krant de alarmbel. N et als andere slachtof fers. Er zijn verschille­nde diensten om te helpen op verschille­nde fronten, maar de hulp is versnipper­d en ontoereike­nd. Het is nochtans een voudig. De slachtoffe­rs en hun familie hebben vooral behoef te aan één aanspreekp­unt, voor alles en iedereen.

Exact tien jaar geleden stond dat nochtans in de stijgers. Toenmalig minister van J ustitie Laurette Onkelinx (PS) beloofde in maar t 2007 dat er een ‘permanente cel slachtoffe­rzorg rampen’ opgericht zou worden. Die bi j elke ramp geac tiveerd kon worden en tweetalig zou zijn. Waar expertise opgebouwd kon worden, waardoor je nie t telkens het warm water moest uitvinden. En, vooral, waardoor je nie t eerst slachtoffe­rs maanden of jaren zou moe ten laten spartelen, voor je hen als overheid hielp.

De contouren waren in 2007 uitge tekend, een verantwoor­delijke was aangesteld. M aar een jaar later slaakten de slachtoffe­rs van de gasramp in Ghislenghi­en, waarbij 24 doden en 132 ge wonden vielen, een noodkreet: de deur waarders stonden op de drempel, slachtoffe­rs zaten in een financiële put. De beloofde cel was afge voerd door Onkelinx’ opvolger, Jo Vandeurzen (CD&V).

Onbegrijpe­lijk, want he t bewijst weer eens dat we niet leren uit he t verleden. Wat de slachtoffe­rs van de aanslagen meemaken, maakten ze ook mee na Ghislenghi­en, na de treinramp in Buizingen, na de schietpart­ij in Luik. Aan geen zinnig mens kri jg je uitgelegd dat de geschieden­is zich telk ens opnieuw moet herhalen.

Maak werk van één aanspreekp­unt, voor alle slachtoffe­rs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium