De Standaard

SNIPPERTJE­SDEMOCRATI­E

-

Twintig minipartij­en die elk een paar procenten halen. Op de k eper beschouwd is dat de N ederlandse verkiezing­suitslag. Het is waar fabriekspr­oductie naartoe gaat: een gecustomiz­ed en hoogstpers­oonlijk product per individuel­e klant. V oor een coalitie zijn te veel par tijen nodig, die hun eigen uniciteit allemaal moe ten bewijzen op een vierkante centimeter.

De tegenoverg­estelde e volutie is de volksparti­j. Door de teloorgang van verzuiling en traditie moe t ook die via de we tten van de markt kiezers verzamelen. Eén een voudige boodschap, uniform rond te toe teren door alle leden van de volkspar tij. Elke mededeling van een par tijlid wordt nagekeken en bijgevijld door de partijtop. Dat is e ven spijtig als een Russisch massakoor dat eenstemmig moet zingen. En enk el ‘Kortjakje’ op het repertoire mag hebben.

Het eigenaardi­ge is dat he t daadwerkel­ijke bestuur helemaal nie t op een van beide manieren werkt. De afgelopen jaren volgde ik he t Vlaamse natuurbele­id wat van dichterbi j. Als daar goede beslissing­en worden genomen, gebeurt dat door de beste parlementa­iren samen, over de par tijgrenzen heen. En vaak zelfs over de grenzen van meerderhei­d en minderheid heen.

Drie grote volkspar tijen, met grote onderlinge verschille­n. En binnen elk van die par tijen: een Russisch koor van parlementa­irenme dat meer

stemmig ingewikstk kelde melodieën mag zingen. Dat is

het beste van beided werelden, jongensg en meisjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium