De Standaard

De nul in 2018: zo dichtbij en toch zo veraf

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

De budge tcontrole diende zich aan als een makkelijke oefening en dat is ze ook gweorden. Uiteindeli­jk bleken verschille­nde technische correcties te volstaan voor een bijsturing van 932 miljoen euro (zie hiernaast). Die moeten als resultaat hebben dat het struc turele begrotings­tek ort dit jaar zakt tot 0,8 procent van het bruto binnenland­s product of zo’n 3,4 miljard euro.

Plots li jkt he t vooropgest­elde structurel­e evenwicht in 2018 helemaal nie t onmogeli jk. Opvallend, want tot voor k ort leek die ambitie dood en begra ven, ook binnen de regering .

Wat is er veranderd? ‘ We zien heel duideli jk dat de struc turele hervorming­en die we al genomen hebben, hun vruchten beginnen af te werpen ’, glunderde premier Charles Michel (MR) bij de voorstelli­ng gisteren. De taxshift en de lastenverl­agingen creëren jobs en groei. Het IMF ver wacht dit jaar zelfs een groei van 1,6 procent, ter wijl de regering uitgaat van 1,4 procent. ‘ We zijn dus voorzichti­g ge weest’, zei vicepremie­r J an Jambon (NV A). ‘ Z o wek je ver trouwen. In België zi jn de zak en op orde’, formuleerd­e vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) het dan weer.

De ultieme trofee voor deze regering li jkt dus binnen handbereik. Alhoe wel. ‘ Een begrotings­evenwicht is ambitieus. Dat betekent per definitie dat het ingewikkel­d wordt’, zei Michel, die opriep om koelbloedi­g te blijven en waarschuwd­e voor te veel euforie.

Want he t bli jft onduideli jk hoeveel lucht er nog in de begroting zit. V olgens de Europese Commissie klokt he t struc turele begrotings­tekort dit jaar nie t af op 0,8 maar 2 procent. Meteen een onmogelijk­e saneringso­efening van om en bij de 8,4 miljard euro. Het illustreer t de grote foutenmarg­e bij de ci jfers.

Professor G ert P eersman (UGent) staat daarom sceptisch tegenover de rek enkunde van de regering. ‘ Ik zie niet in hoe ze aan een tekort van slechts 0,8 procent komt. De controle leest als één grote correc tie op de ci jfers van het monitoring­comité. Of wel deden die topambtena­ren hun werk niet, ofwel is de regering blind wat cijfers aan het veranderen. Beide vaststelli­ngen zijn zorgwekken­d.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium