De Standaard

Europese verpleegst­ers mijden Engeland

Sinds het Brexitrefe­rendum is het aantal Europese verpleegst­ers dat zich aanmeldt in Britse ziekenhuiz­en, met 92 procent gedaald. ‘Harde tante’ Theresa May voelt de Brexit bijten.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL | Voor wie eraan t wijfelt dat de Britten hun Brexit – ook al moet die nog beginnen – aan den li jve zullen voelen, zijn volgende cijfers een revelatie. In juli 20 16 – een maand na het referendum – kwamen 1.304 verpleegst­ers uit andere EUlanden naar GrootBritt­annië om te werk en voor de National Health Service. In december waren er dat nog 96. E ven rele vant: in 2016 verlieten 2.700 Europese verpleegst­ers de NHS. In 2014 waren er dat 1.600.

De ci jfers moe ten de Britse premier Theresa May aan het denken zetten. Zij moet voor eind deze maand de onderhande­lingen met de EU op gang schieten en ze wil dat spel hard spelen. Hoewel het Hogerhuis haar met aandrang vroeg de Europese werknemers die nu al in hetVK wonen, zekerheid te ge ven dat al hun rechten behouden blijven, wil May daar niet van weten. Zij wil die rechten gebruik en tijdens de onderhande­lingen, als pasmunt voor de rechten van de Brit ten die in de EU wonen en werk en.

Wachten in de gang

Dat ne t de verpleegst­ers massaal wegblijven, moet May kopzorgen geven. Zi j wil zich als premier sociaal profileren. V eel socialer dan Da vid Cameron. De gratis gezondheid­szorg is daarom cruciaal. De NHS lig t de Britten erg na aan het hart. Zelfs Cameron heeft geprobeerd de zorg zoveel mogelijk te sparen.

Toch zit ten de ziek enhuizen in zwaar weer. Tijdens de eindejaars­periode luidden dokters de alarmklok. Omdat er te weinig personeel was bi j de spoeddiens­ten, k onden mensen niet goed of veel te laat geholpen worden. De media pakten zwaar uit metde noodkreet. De BBC maakte schrijnend­e reportages over patiënten die urenlang in de gangen moesten wachten.

Dokters waarschuwd­en dat het er met de Brexit niet beter op zou worden. Die moe t de Britse regering in staat stellen greep te kri jgen op he t aantal immigrante­n. Lees: hun aantal moet fors omlaag. Maar dat daardoor de ziek enhuizen snel onderbeman­d raken, is nie t de bedoeling .

‘Deze boemerang komt recht in het gezicht van de regering terecht ’, zegt Janet Da vis, de secre tarisgener­aal van het Royal College of Nursing. ‘De overheid is er nie t in geslaagd voldoende Britse verpleegst­ers op te leiden. Ze kan het zich niet veroorlove­n om de internatio­nale werkkracht­en te verliezen.’

Op dit moment werken naar schatting 57.000 EUburgers in de zorgsector. Onder hen zi jn ongeveer 10.000 dokters en 20.000 verpleegst­ers. Die voelen zich steeds meer als t weederangs­burgers. Dat zegt Joan Pons Laplana in The Obser ver, een Spaanse verpleegst­er die al ze ventien jaar in GrootBritt­annië woont. Ze vindt het logisch dat he t VK nie t langer hoog aangeschre­ven staat bi j EUburgers die werk zoek en in een ander land. ‘Wij zijn mensen met gevoelens, geen pasmunt op de onderhande­lingstafel.’

Dat de Brexit hard kan bijten, voelt May ook bij de Schotten. De Schotse nationalis­ten hielden afgelopen weekeinde hun jaarli jkse congres. Dat stond helemaal in he t teken van een nieuw referendum. Premier Nicola Sturgeon kondigde vorige week aan dat ze de Schotten volgend jaar al wil laten kiezen. May zegt dat daar geen sprake van kan zi jn.

Tussenakko­ord

Sturgeon liet gisteren verstaan dat ze wil disc ussiëren over het precieze tijdstip, maar dat he t referendum er moet komen voor de Brexit een feit is. Als May het helemaal wil tegenhoude­n, zal ze de‘ constituti­onele structuren van het VK onherstelb­aar beschadige­n’, aldus Sturgeon. Daarmee raakt ze een gevoelige snaar. May is er als de dood voor dat de Brexit het VK uit elkaar doe t vallen. H et risico daarop neemt zeker toe.

Al deze krachten maken dat steeds meer waarnemers waarschuwe­n voor een mislukking van de Bre xitonderha­ndelingen, waardoor he t VK over twee jaar met lege handen achterblij­ft. Volgens Politico zouden Britse onderhande­laars daarom toch al werken aan een soor t tussenakk oord, waardoor het VK tien jaar toegang kan bli jven hebben tot de Europese eengemaakt­e markt. Daarmee gaan ze in tegen May, die bli jft zeg gen dat ze zek er uit die eengemaakt­e markt stapt.

‘Wij zijn mensen met gevoelens, geen pasmunt op de onderhande­lingstafel’ JOAN PONS LAPLANA Spaanse verpleegst­er

 ??  ?? Op dit moment werken 57.000 EUburgers in de Britse zorgsector. © rtr
Op dit moment werken 57.000 EUburgers in de Britse zorgsector. © rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium