De Standaard

Willen Republikei­nen waarheid over Rusland wel kennen?

-

Een onafhankel­ijke ‘special prosec utor’ voor he t onderzoek naar de banden tussen Donald Trump en M oskou komt er nie t. De Democraten drongen daarop aan, maar de Republik einen hielden het been stijf. Zo’n onderzoek kan volgens hen per fect gevoerd worden door commissies van de beide kamers van het Congres, het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat. Zo houden de Republikei­nen als meerderhei­dspar tij in beide kamers de teugels strakker in handen. Z o maar e ven vijf commissies van het Congres voeren een onderzoek naar (aspecten van) de zaak.

Maar mag de Amerikaans­e burger erop rek enen dat ‘ het meest politiek ge voelige onderzoek in decennia’ (dixit P olitico) ernstig en onaf hankelijk ge voerd wordt, en geen doofpotope­ratie wordt? Ook al krijgen veel Republikei­nen een punthoofd van Trumps chaotische beleid, daarom zit ten ze nog niet te wachten op een parlementa­ir rapport dat vaststelt dat Trumps entourage gemene zaak heeft gemaakt met de Russen om de verkiezing­en te winnen. Dat zou immers het grootste politieke schandaal sinds W atergate zi jn. De val van Trump zou de hele partij mee beschadige­n.

Vandaag houdt de belangri jkste commissie, he t I ntelligenc­e Committee van het Huis van Afgevaardi­gden, haar eerste openbare zitting. De schi jnwerpers zijn gericht op FBIdirec teur James Comey, die na lang aandringen komt getuigen. Allereerst zullen de Democraten ongetwijfe­ld vragen dat Comey expliciet voor de tvcamera’s komaf maakt met Trumps verhaal dat zi jn voorganger, Barack Obama, de Trump Tower heeft laten afluistere­n. Dat zoie ts klinkklare nonsens is, wee t iedereen. Ook vooraansta­ande Republik einen (onder wie zelfs hun leider in het Congres, P aul R yan) en de rechtspopu­listische t vzender Fox N ews ge ven dat volmondig toe. V olgens CNN staat he t ook zwart op wit in he t rappor t van het ministerie van Justitie aan de onderzoeks­commissie.

Trump staat dus helemaal alleen me t zi jn afluister verhaal, hooguit schoor voetend gesteund door zijn woordvoerd­er Sean Spicer. Toch volhardt hij en deinst hij er niet voor terug de Britse geheime dienst er van te beschuldig­en het vuile werk voor Obama te hebben opgeknapt – een diplomatie ke uitschuive­r van formaat tegenover Amerika’s trouwste bondgenoot. Of om er grappen over te maken tegen Angela M erkel. Af wachten dus hoe hi j straks reageert als zelfs de FBIdirecte­ur onder ede vertelt dat zijn verhaal onzin is. Geeft Trump zijn fout toe? Kan hij dat? Of is dit na ‘Obama is een moslim en een buitenland­er ’ een nieuwe maf fe samenzweri­ngstheorie die in altrightkr­ingen blijft gisten?

Het leidt af van een belangri jkere vraag waarop Come y zal moeten antwoorden: voert de FBI momenteel een onderzoek naar mensen in de entourage van Trump, in verband me t samen werking met Rusland om de verkiezing­en te beïnvloede­n? Dat een hele reeks T rumpvertro­uwelingen tijdens de campagne contac ten onderhield met Moskou, staat als een paal boven water.De cruciale vraag is of die contacten geoorloofd waren. H oe sterk zi jn de aanwijzing­en dat er samenge werkt werd om de campagne van Hillary Clinton te beschadige­n?

Aanwijzing­en daar van zi jn legio en er komen er haast dagelijks nieuwe bij. Zo bleek dit weekend dat Michael Flynn, Trumps nationale veiligheid­sadviseur die moest opstappen, in 2015 voor ‘lezingen’ vorsteli jk be taald werd door R ussische organisati­es me t nauwe banden me t he t Kremlin. En he t persagents­chap Reuters meldt dat veel eigenaars van luxeappart­ementen in de ze ven Trumptoren­s in Florida, steenrijke Russen zijn, van wie verscheide­ne banden me t he t K remlin hebben. Dat komt boven op de vele eerdere aanwijzing­en over een TrumpPoeti­nconnectie. H et be vestigt ook dat T rump loog toen hij onlangs zei dat hij geen zakelijke banden met Russen heeft.

Maar de H ouse I ntelligenc­e Committee wordt voorgeze ten door Devin Nunes, een nauwe medewerker van Trump. Nunes heeft al gezegd dat er volgens hem geen bewijs bestaat van een band tussen T rump en M oskou. ‘M erkwaardig­e voorzitter die al voor het werk begint, zi jn conclusie klaar heeft’, reageerde Adam Schif f, de topDemocra­at in de commissie. Nunes zei gisteren op t v ook dat ‘hij nog maar één misdri jf heef t vastgestel­d: de lekk en naar de pers’. De Democraten zien de bui al hangen. ‘Als wij merken dat dit geen ernstig onderzoek is dat boven de partijbela­ngen staat, stappen wij op’, zegt Schiff. De Democraten hebben geen zin om geloofwaar­digheid te schenken aan een onderzoek dat volgens hen nie t eerlijk gevoerd wordt.

De maskers zullen snel vallen, als de Democraten eisen om on willige ge tuigen te mogen dagvaarden of om Trumps belastinga­angiften op te vorderen. W eigeren de Republikei­nen dat, dan zullen de Democraten he t ongetwijfe­ld als he t be wijs beschouwen dat die de waarheid nie t willen kennen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium