De Standaard

Erdogan beticht Merkel van ‘nazimethod­en’

- (bar)

De Duitse buitenland­se inlichting­endienst gelooft niet dat de Gülenbeweg­ing achter de coup in Turkije zat. Mogelijk als reactie daarop lanceert de Turkse president Erdogan een persoonlij­ke aanval tegen kanselier Angela Merkel.

‘Jij gebruikt naziprakti­jken. Tegen wie? Tegen mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, tegen mijn ministers en mijn parlements­leden.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had Duitse burgers al naziprakti­jken verweten na een verbod in enkele Duitse steden op meetings met Turkse politici, in de aanloop naar het Turks referendum op 16 april. Gisteren ging hij nog een stap verder en viel hij met bovengenoe­mde uitspraak de Duitse kanselier persoonlij­k aan.

Op 6 maart had Merkel via haar woordvoerd­er die verwijzing al misplaatst genoemd, ‘omdat zo iedere keer gruwelijke misdaden tegen de menselijkh­eid worden getriviali­seerd’. Nu haalde Erdogan het nazisme weer boven om Merkel persoonlij­k te treffen.

De escalatie door Erdogan heeft mogelijk te maken met een interview dat het hoofd van de Duitse buitenland­se inlichting­endienst in Der Spiegel gaf over de mislukte coup vorig jaar. ‘ Turkije heeft geprobeerd ons op allerlei manieren ervan te overtuigen dat Gülen achter de couppoging zit, maar dat is tot dusver niet gelukt’, zei Bruno Kahl.

Kahl ontkent dat de coup zou zijn opgezet door Erdogan zelf. De staatsgree­p bood wel het ideale voorwendse­l om de zuiveringe­n van het staatsappa­raat verder op te voeren en zich zo te ontdoen van kritische tegenstand­ers. Die zuiveringe­n waren al in mindere mate aan de gang, waarna een groep hooggeplaa­tste militairen besloot een staatsgree­p te plegen voor ze zelf werden opgepakt.

En terwijl Turkije altijd spreekt over de ‘Fethullah Gülen Terreurorg­anisatie’ (FTO), noemde Kahl de beweging ‘een civiele organisati­e die in religieus en seculier onderwijs probeert te voorzien’.

Het interview viel zeer slecht in Ankara. Volgens de woordvoerd­er van Erdogan bewijst het dat Duitsland de Gülenbeweg­ing steunt. Hij liet ook weten dat Erdogan mogelijk zelf naar Duitsland wil komen om campagne te voeren voor de grondwetsh­erziening, die de president in Turkije nog meer macht zou geven.

Erdogan gebruikte ook harde woorden over Denis Yücel, een DuitsTurks­e journalist van de krant Die W elt, die gearrestee­rd werd op verdenking van ‘propaganda voor een terreurorg­anisatie’. Duitse diplomaten in Ankara proberen al weken vergeefs om toegang te krijgen tot Yücel. Erdogan noemde de journalist gisteren een ‘agent van terroriste­n’ en zei dat hij voor het ‘onafhankel­ijk Turkse gerecht’ zal moeten verschijne­n.

De journalist werd opgepakt, nadat hij geschreven had over emails die een hackerscol­lectief in handen gekregen had van de privéserve­r van Berat Albavrak, de Turkse minister van Energie, die ook de schoonzoon van Erdogan is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium