De Standaard

Sancties voor onwillige zieken

Er komen sancties voor langdurig zieken die niet meewerken aan de reintegrat­ie op hun werk. De regeringsp­artijen ruziën wel nog over welke sancties.

- (jfja, jir)

De aanhoudend­e stijging van het aantal langdurig zieke werknemers – richting 400.000 – maakt dat een beleid van vri jwillighei­d en aanmoedigi­ng niet volstaat, zo meent de regeringMi­chel. Er moe ten sanc ties k omen voor ziek e werknemers die niet willen meewerken, maar ook de werkge vers worden ‘geresponsa­biliseerd’.

Dat is de basis van een principeak­koord tussen de vier meerderhei­dspartijen. M aar over de concrete invulling is er nog helemaal geen akkoord. De hoop om deze week te kunnen ‘ landen’, werd gisteren zelfs doorkruist door ‘ voorbarige communicat­ie vanwege de NVA.

Volgens NV AKamerlid J an Spooren moeten de werkgevers in een gepast werkaanbod voorzien, ’ wanneer de arbeidsgen­eesheer iemand ‘goed voor dienst ’ verklaart en de betrokkene zich aanbiedt op de werk vloer. Anders krijgt die werkgever een forfaitair­e sanctie. Dat automatism­e gaat te ver, oordeelt he t kabine t van minister van V olksgezond­heid Maggie De Block (Open VLD). ‘Er kan een goede reden zijn waarom bijvoorbee­ld een hele fabriek niet herbouwd kan worden. M ag de werkgever zich niet verdedigen?,’ klinkt het op he t kabinet.

Voorts denkt de NV A bij zieken die niet meewerken aan hun reintegrat­ie aan een inhouding op de ziekteuitk­ering van 5 pro cent tot zelfs 25 procent voor wie echt hardleers is. CD&V vindt dat veel te verregaand.

Nog een knelpunt: welk e kmo’s krijgen een vrijstelli­ng? De NVA wil de grens leg gen op kmo’s me t tien werknemers. Open VLD wil die drempel optrekken tot vi jftig werknemers.

Het debat, dat al sinds het begin van de legislatuu­r loopt, is dus nog lang nie t afgelopen. Toch staat al vast dat de maatregel dit jaar 100 miljoen euro aan besparinge­n moe t ople veren in de ziekte verzekerin­g. Bi j de begrotings­opmaak had de regering nog op 150 miljoen euro gerekend.

Hoop om deze week te kunnen landen, doorkruist door voorbarige communicat­ie NVA

 ?? © belga ?? Minister Maggie De Block.
© belga Minister Maggie De Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium