De Standaard

‘Motor blijft gevaarlijk vervoersmi­ddel’

-

Met de lente voor de deur halen motorrijde­rs opnieuw hun tweewieler van stal. Daarom werd het voorbije weekend in Brussel voor de eerste keer een Dag van de Motorrijde­r georganise­erd. Tal van workshops moesten de bestuurder­s opnieuw voorbereid­en voor de baan.

De lente en de daarmee gepaarde eerste zonnestral­en drijven vele motorri jders er toe om hun motor opnieuw uit de garage te halen en de baan op te trekken. Traditione­el gaat die periode ook gepaard me t een sti jging van he t aantal onge vallen. Dat is vaak te wi jten aan de lage zon, maar ook aan de ietwat roestige houding van de motorrijde­rs.

Daarom organiseer­den Brussel Mobiliteit, de vzw Fedemot en het BIVV het voorbije weekend de eerste Brusselse dag van de motorrijde­r. Op he t programma; weinig zon en veel motregen. M aar dat belette de motards nie t om af te zakken naar het BIVV. Daar stonden tal van workshops op het programma. Zo was er onder andere een simulator om met de motor te leren rijden, een checkup van de motor of het meten van de reactiesne­lheid.

Buiten stonden er t wee parcoursen voor beginners en gevorderde­n opgesteld. Het natte wegdek maakte he t afleggen van dat parcours des te uitdagende­r . Er stond ook een demonstrat­ie van eerste hulp bij ongevallen op he t programma. En dat is zek er nie t overbodig. ‘De motor bli jft immers een gevaarlijk vervoersmi­ddel’, zegt JeanMarie Jorssen (65). Hij is de oprichter van F edemot, een vzw die i jvert voor de veiligheid van motorri jders, en hi j is zelf al zo ’n t wintig jaar fer vent motorrijde­r. ‘Na een lange periode van stilstand ti jdens de wintermaan­den is het belangrijk om opnieuw die routine op te pikk en. Daarom is deze dag zeer belangrijk.’

Dat beaamt ook het BIVV. Volgen hun statistiek­en zijn er meer dan 450.000 ingeschrev­en motorrijde­rs, goed voor een gemiddelde van 10 ongevallen per dag. Toch is dat een daling van 25 procent ten opzichte van 2006. In Brussel vallen trouwens elk jaar meer dan 500 ongevallen te betreuren waarbij een motor betrokken is. Daarbij vallen gemiddeld dertig doden of zwaargewon­den.

De dag vond plaats op initiatief van Brussels staatssecr­etaris voor Verkeersve­iligheid Bianca Debaets (CD&V). Samen me t Fedemot wordt ook een nieuw project opgestar t in he t Brusselse. ‘We beginnen vanaf volgende maand me t pre ventiedage­n in Brusselse middelbare scholen ’, zegt Jorssen. ‘Daar willen we vooral praktische lessen aan veer tien tot zestienjar­igen aanbieden.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium