De Standaard

Poggio eindelijk nog eens scherprech­ter

- SANREMO |

Laat het peloton bijvoorbee­ld een tijdrit van de Poggio naar beneden rijden en Sagan, Alaphilipp­e en Kwiatkowsk­i staan wellicht ook op he t podium. H et kloofje dat ze bergop hadden, werd in de afdaling een kloof.

Nog een paar argumenten die de Poggioaanv­allers in de kaar t speelden: he t was voor de renners een heel lastige editie van Sanremo, ondanks de lage gemiddelde snelheid. T om Boonen was zelfs verrast toen Sporzavers­lag gever Carl Ber teele daar een vraag over stelde. Boonen had het gevoel dat er ne t heel hard was gereden, maar toen hij dat checkte op de wattagemet­er stond daar inderdaad een (laag) gemiddelde op van precies 40 kilometer per uur.

Er werd zaterdag vooral loeihard gekoerst op de hellingen. Omdat veel teams natuurlijk zo veel mogeli jk snelle mannen daar over boord wilden gooien. Geen ploeg die dat be ter demonstree­rde dan T eam Sunweb: zij gingen er niet ten onrechte van uit dat ze me t Michael Matthews de beste klimmer onder de sprinters hadden. En daarom legde Tom Dumoulin zowel op de Cipressa als de Poggio een heel hoog tempo op. Het resultaat was dat er weinig ploegen overbleven die voldoende mannen hadden om na de Poggio een jacht te organisere­n op de drie koplopers. Team Sky en Quick Step Floors wel, maar die hadden net een mannetje mee.

Niet elk jaar zullen al die dingen zo mooi in elkaar vallen. En veel belangri jker nog: niet elk jaar zal er een Sagan jzni die zo hard wegknalt op de Poggio en vervolgens rücksichts­los met twee man in zijn wiel naar de Via Roma snelt. Maar het bewijs is wel geleverd dat een succesvoll­e aanval op de Poggio geen utopie is. En dat is op zi jn minst een opsteker voor de Belgische kansen in de toekomst. Tenzij er plots vanuit he t nie ts een topsprinte­r opstaat, bli jven Greg V an Avermaet, Tim Wellens en misschien Tiesj Benoot de mannen die het de komende jaren zouden kunnen doen in Sanremo. Voor hen kan de editie 2017 een aansporing zijn om van Sanremo bli jvend een volwaardig doel te maken.

Veel klassiek e renners pasten dit jaar voor Sanremo – zij vonden het risico op valpartije­n niet in verhouding me t de winstkanse­n. Michael Kwiatkowsk­i en Peter Sagan bewijzen het tegendeel: niet geschoten is altijd gemist.

Hoe moeten we de prestatie van Sagan e xtrapolere­n richting Vlaanderen? Het peloton houdt zich maar be ter vast aan de takken van de bomen: ‘Ik zou de versnellin­g willen we ten waarop hij wegsprong op de P oggio’, zegt Marc Sergeant van L ottoSoudal. ‘Hij versnelde nie t één keer, maar drie k eer. Zijn ploeg was ook nie t zo zwak als je vooraf hoorde. We zullen in de Vlaamse koersen vroeg moe ten aanvallen, met verschille­nde ploegen. Hopelijk moet hij dan alle gaten zelf dichten.’

Nog zo’n vaststelli­ng waar je zaterdag niet om heen k on: de twee renners die Sagans versnellin­g konden volgen – Alaphilipp­e en Kwiatkowsk­i – rijden geen Vlaams voorjaar. ‘Die mannen zijn er nie t eens bi j straks’, aldus Lottoploeg­leider Herman Frison. ‘Dan kan je alleen maar besluiten dat he t een heel voor jaar heel moeilijk zal worden om Sagan te kloppen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium